19:41 / 07.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Austrija oprezno ukida karantenu

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Mnogi su ipak krenuli u kupovinu. I učenici su se vratili u škole, osim srednjoškolaca koji i dalje prate nastavu online.

Austrijska vlada ublažila je ograničenja i otvorila dućane, škole i muzeje nakon tri tjedna stroge karantene, ali pozivajući na oprez jer je broj zaraženih i dalje visok. 

Konzervativni kancelar Sebastian Kurz testirao se tijekom jutra kako bi potaknuo Bečane da se masovno testiraju. Kampanja testiranja je počela u petak u Beču i za sada nije privukla onoliki broj ljudi koliko se očekivalo. Kurz je pozvao stanovnike da ne brzaju u dućane. "Još ima puno dana do Božića", rekao je, prenosi  APA. 

➡️ Epidemija u Europi ne posustaje
➡️ Sve o koronavirusu

Mnogi su ipak krenuli u kupovinu. I učenici su se vratili u škole, osim srednjoškolaca koji i dalje prate nastavu online. Jedino maturanti idu ponovno fizički u školu. Knjižnice, galerije i muzeji su ponovo otvoreni, ali restorani i kafići morat će se strpiti do 7. siječnja kao i bazeni i fitnes centri. Ove godine nema božićnih sajmova.

Blizu 3000 oboljelih je umrlo u Austriji od početka pandemije, od oko 300.000 oboljelih, prema službenim podacima od ponedjeljka. 
Bez obzira na mjere koje su na snazi, ta zemlja s 8,8 milijuna stanovnika ima svakodnevno više tisuća oboljelih, prosječno 3000 u posljednjih sedam dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!