18:22 / 22.02.2018.

Autor: D.P./Hina

Austrija podnijela tužbu protiv novih ruskih reaktora u Paksu

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: - / -

Tužba se odnosi na izgradnju dvaju novih reaktora snage 1200 MW u nuklearnoj elektrani Paks kod Budimpešte, što su Mađarska i Rusija dogovorile u siječnju 2014.
Austrija je podnijela tužbu na Sudu EU-a protiv odluke Bruxellesa da dopusti Mađarskoj izgradnju dvaju novih reaktora što će velikim dijelom financirati Rusija, objavilo je austrijsko ministarstvo za zaštitu okoliša.

Postupak je pokrenula prethodna vlada jer u Austriji vlada širok konsezus kada je riječ o protivljenju nuklearnoj energiji još od referenduma o tom pitanju 1978. Tužba se odnosi na izgradnju dvaju novih reaktora snage 1200 MW u nuklearnoj elektrani Paks kod Budimpešte, u vrijednosti 12,5 milijarda eura, što su Mađarska i Rusija dogovorile u siječnju 2014. Rusija će projekt financirati s 10 milijardi eura zajma Mađarskoj.

Mađarska oporba kritizirala je manjak transparentnosti u dodjeli tog posla ruskoj kompaniji Rosatom bez javnog natječaja. Okolnosti sklapanja ugovora proglašene su tajnom na rok od 30 godina, po odluci mađarskog parlamenta. Operator centrale MVM izrazio je sumnjičavost u pogledu rentabilnosti novih reaktora, od kojih bi prvi trebao biti pušten u funkciju 2023.

Novi reaktori trebali bi zamijeniti četiri postojeća reaktora koji su izgrađeni 1980-ih i osiguravaju polovicu proizvodnje struje u Mađarskoj. Bruxelles nije zabranio projekt, smatrajući da je ruska pomoć "ograničena i primjerena ciljevima", što Beč osporava. "Tužba je važan korak protiv nuklearne energije u Europi i za održive i sigurne načine proizvodnje električne energije", ističe austrijsko ministarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!