14:09 / 09.11.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Austrija: Pojačane kontrole pridržavanja strožih epidemiološkihmjera

Ilustracija koronavirusa

Ilustracija koronavirusa

Foto: Gerd Altmann / Pixabay

Austrijska policija dodatno će kontrolirati primjenu strogih mjera borbe protiv pandemije koronavirusa uvedenih početkom tjedna, a za to je odobreno i dodatno osoblje, najavio je danas austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. 

- Za kontrole smo predvidjeli dodatnih 800 policajaca, a za osobe koje se ne budu pridržavale mjera slijedi novčana kazna, navodi Karl Nehammer (Narodna stranka Austrije ÖVP) u svom priopćenju.

Za krivotvorenje COVID propusnica predviđene su kazne.

Austrija je jučer uvela stroge mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pristup ugostiteljskim, sportskim i kulturnim objektima dopušten je samo onima koji mogu predočiti potvrdu da su cijepljenji ili da su preboljeli COVID-19. 

Policija najavljuje znatno povećanje broja kontrola sa sadašnjih 10.000 tjedno.

- Kontrole će se provoditi u cjelokupnom javnom prostoru, rekao je Nehammer.

Za one koji se ne budu pridržavali mjera predviđene su novčane kazne. Gosta koji u nekom ugostiteljskom objektu bude uhvaćen bez potvrde o cijepljenju ili preboljeloj koronavirusnoj bolesti očekuje kazna od 300 eura a ugostitelji mogu biti kažnjeni i do 30.000 eura.

Cilj strožih mjera je, kako je rekao ministar Nehammer, povećati broj cijepljenih.

- Cjepivo štiti i može spasiti život. Cijepljenje je i izraz društvene solidarnosti, rekao je Nehammer.

Oporbena Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) govori o šikaniranju i nadgledanju građana i traže ostavku ministra unutarnjih poslova. U Austriji je 63,6 posto građana u potpunosti cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!