Austrija poručila da će zaustaviti sve migrante, vjeruje u pomoć Hrvatske i Mađarske

02.03.2020.

06:49

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Službena Ankara poručila je da više ne kani zadržavati stotine tisuća azilanata.
Austrija će zaustaviti sve migrante koji pokušaju prijeći njezinu granicu ako mjere za zaustavljanje izbjeglica u Grčkoj i na Balkanu ne uspiju, izjavio je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

- Plenković za Dnevnik HTV-a: Dogodi li se veća eskalacija s migrantima, razmislit ćemo o uključenju HV-a
- Božinović: Uskoro sastanak o migrantima
- Suzavac i kamenje na grčkoj granici: Migranti žele ući u EU

- Mađarska nas je uvjerila da će zaštititi svoje granice najbolje što može, isto kao i Hrvatska, rekao je Karl Nehammer za RTV ORF. Migranti koji dolaze preko Balkana gotovo bi sigurno trebali proći kroz bilo koju od tih zemalja prije nego što stignu u Austriju.

- Druga sigurnosna mreža, u čemu austrijske sigurnosne službe imaju puno prethodnog iskustva, temelji se na bliskoj suradnji i podršci, bilo da je riječ o financijskoj, materijalnoj ili kadrovskoj, zemljama duž migrantske rute, rekao je Nehammer govoreći o balkanskim zemljama.

- Ako unatoč tome ti ljudi dođu do naše granice, onda ih moramo zaustaviti, rekao je na pitanje što će Austrija učiniti ako se novi val migranata ipak pojavi na njezinoj granici.

Grčka policija ispalila je u nedjelju suzavac kako bi odvratila stotine migranata koji su pokušali iz Turske silom prijeći preko njezine granice, nakon što je Turska odlučila pustiti migrante prema zapadnoj Europi.

Bio je to drugi dan sukoba policije i migranata na grčkoj granici.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je u subotu da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu, što podsjeća na akcije poduzete tijekom europske izbjegličke krize 2015. i 2016.

- U stalnom smo kontaktu s partnerima iz Europske unije i onima koji koji vode računa o rutama na zapadnom Balkanu. Ako se zaštita vanjskih granica EU-a ne uspije realizirati, Austrija će zaštititi vlastite granice, kazao je Kurz.

Službena Ankara poručila je da više ne kani zadržavati stotine tisuća azilanata nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!