14:04 / 28.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Austrija predviđa "normalizaciju" na ljeto 2021.

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Foto: - / REUTERS

Austriju s jako dobrim bolničkim sustavom, pandemija koronavirusa je do sada relativno poštedjela u odnosu na druge europske zemlje.
Austrijski konzervativni kancelar Sebastian Kurz rekao je u petak u Beču kako očekuje normalizaciju stanja u ljeto sljedeće godine, nakon teške jeseni i zime obilježene pandemijom koronavirusa.

- Ukratko, rekao bih na temelju onoga što danas znamo, da je vjerojatno da bi sljedeće ljeto moglo biti uobičajeno i da bi trebalo biti, izjavio je pred novinarima.

- Ali istovremeno, mora nam biti jasno da će sljedeći mjeseci biti teški. Početak školske godine, zima i brojne aktivnosti se iz vanjskih prostora premještaju u zatvorene. A stiže i val gripe, dodao je.

Austrija želi izbjeći nove opće zabrane kretanja i namjerava pojačati prevenciju zaraze, dok broj zaraženih raste s rekordnih više od 300 novooboljelih dnevno ovog tjedna nakon postupnog ukidanja mjera.

Beč je jako rano, sredinom ožujka, donio odluku o ograničenju kretanja i počeo popuštati mjere od sredine travnja, najprije otvaranjem prodavaonica, zatim kavana, restorana i kazališta, da bi u srpnju odredio obvezu nošenja maski u trgovinama.

Austriju s jako dobrim bolničkim sustavom, pandemija koronavirusa je do sada relativno poštedjela u odnosu na druge europske zemlje.

Od izbijanja epidemije do petka od te bolesti je u zemlji od gotovo devet milijuna stanovnika umrlo 733 osoba, a oboljelo je oko 26.400 osoba, prema službenim podacima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!