13:27 / 07.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja

Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja

Austrija privremeno obustavila cijepljenje AstraZenecom zbog smrtnog slučaja

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Austrijske vlasti privremeno su obustavile cijepljenje serijom cjepiva protiv COVID-a tvrtke AstraZeneca dok traje istraga o smrti jedne osobe i razvoju plućne embolije kod druge, izvijestio je u nedjelju austrijski Državni ured za sigurnost zdravstvene zaštite (BASG).

BASG je primio dva izvješća koja se povezuju s cjepivom iz iste AstraZenecine serije, a pacijenti su ga dobili u klinici u gradu Zwettlu, u pokrajini Donjoj Austriji, stoji u priopćenju.

Prema podacima navedenima u izvješću, 49-godišnjakinja je umrla od posljedica teškog poremećaja koagulacije krvi, a kod 35-godišnjakinje razvila se plućna embolija, no ona se oporavlja.

Plućna embolija akutni je poremećaj koji nastaje iznenadnim nakupljanjem zgusnute krvi u pulmonarnoj arteriji s posljedičnom opstrukcijom dotoka krvi u plućno tkivo.

- Trenutačno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi spomenutih stanja s cjepivom i cijepljenjem, priopćio je BASG.

Švicarske novine Niederoesterreichische Nachrichten, televizija ORF i novinska agencija APA izvijestili su da su obje žene medicinske sestre zaposlene u klinici u gradu Zwettlu.

U priopćenju BASG-a stoji da zgrušavanje krvi nije među poznatim nuspojavama cjepiva te se dodaje da se odmah počelo s istragom kako bi se isključila bilo kakva potencijalna povezanost cjepiva s tim zdravstvenim problemima, odnosno smrtnim ishodom.

- Iz opreza više ne koristimo preostale zalihe ove serije AstraZenecina cjepiva, stoji u priopćenju.

Novinska agencija APA prenosi priopćenje predstavnika AstraZenece koji je kazao da je tvrtka u kontaktu s austrijskim vlastima i da podupire istragu.

Agencija podsjeća da su cjepivo odobrile i Europska agencija za lijekove i Svjetska zdravstvena organizacija na temelju globalnoga kliničkog ispitivanja u kojemu je sudjelovalo 23.000 ispitanika.

- Sve dosadašnje evaluacije pokazale su da je cjepivo AstraZenece protiv sigurno i djelotvorno, prenijela je APA.

Regulatori Europske unije to su cjepivo odobrili 30. siječnja, uz objašnjenje da je učinkovito i sigurno za upotrebu. Nuspojave uočene tijekom ispitivanja uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu evidentirani. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!