15:56 / 06.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Austrija priznala "nedopustive pogreške" u procjeni prijetnje od napadača u Beču

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: - / REUTERS

Policija je privela 16 osoba od kojih su neki poznati pravosuđu po terorističkim akcijama.
Austrija je priznala nedopustive pogreške pri obavještajnoj obradi džihadista koji je u ponedjeljak u Beču ubio četvero ljudi, istaknuvši kako je trebao biti smatran većom prijetnjom.

➡️ Video dokaz pokazuje da je napadač iz Beča djelovao sam         
➡️ Simultani oružani napadi u Beču, vojska na ulicama u potrazi za napadačima 


Čelnik glavne austrijske obavještajne agencije za Beč (LVT) privremeno će odstupiti u vrijeme trajanja istrage, rekao je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Počinjene su očite i iz naše perspektive nedopustive pogreške, dodao je Nehammer.

Slovačka policija u srijedu je objavila da je posljednjih mjeseci upozoravala austrijske vlasti da je 20-godišnji napadač iz Beča pokušao kupiti streljivo na njezinom teritoriju, što mu na kraju nije pošlo za rukom.

Ljudi iz Njemačke koje tamo prate obavještajne službe su na ljeto bili u Austriji i sastali se s napadačem, rekao je šef bečke policije Gerhard Puerstl.

Te činjenice, zajedno s informacijama iz Slovačke, mogle su dovesti do drugačijeg ishoda u procjeni prijetnje tog pojedinca, dodao je Puerstl o napadaču kojeg je policija pri napadu usmrtila. Austrijska vlada naredila je zatvaranje "radikalne džamije" i islamskog centra četiri dana nakon atentata, objavila je ministrica za integraciju Susanne Raab, prenose agencije.

Glavna organizacija koja predstavlja muslimane u Austriji i vodi 360 džamija (IGGOe), priopćila je da je pokrenula zatvaranje jedne džamije koja je "kršila svoju doktrinu".

- Sloboda je dragocjeno dobro u našoj zemlji, koje moramo štititi i od onih iz naših redova, rekao je predsjednik organizacije Ümit Vural.

Dan nakon atentata u kojem su ubijene četiri osobe u središtu glavnog grada, konzervativni kancelar Sebastian Kurz je izrazio "odlučnost u borbi protiv političkog islama, ideologije koja predstavlja opasnost za europski model života".

Zbog sumnje na povezanost s napadom uhićeno je 15 ljudi, a tužitelji su tražili pritvor za njih osam.

Njemačka policija danas je izvršila pretres u domovima i poslovnicama četvero osoba za koje se vjeruje da su povezane s napadačem, a Švicarska je uhitila dva muškarca za koje tvrdi da su ga također poznavali.

Dvadesetogodišnji napadač porijeklom iz Sjeverne Makedonije Kujtim Fejzulai u ponedjeljak je u središtu Beča počeo pucati na ljude, ubivši pritom četvero i ranivši 22 osobe. Policija ga je ubila neposredno po počinjenju napada, samo devet minuta nakon što je počeo pucati.

Napadač je služio zatvorsku kaznu za pokušaj pridruživanja ekstremistima u Islamskoj državi u Siriji, no pušten je početkom prosinca pod uvjetom da mora surađivati s policijom i neprofitnom organizaciju Derad koja vodi programe deradikalizacije ekstremista.

Austrijski kancelar Kurz kritizirao je Fejzulaijevo rano puštanje kao pogrešku, a ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je da je Fejzulai prevario Derad tvrdeći da više nije radikalan.

Dužnosnici Derada to su opovrgnuli, rekavši da ni u jednom trenutku nisu zaključili "da je čovjek deradikaliziran".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!