Austrija protjeruje četiri ruska diplomata

02.02.2023.

10:10

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Aritra Deb / Shutterstock

Četiri ruska diplomata, od kojih su dvojica akreditirana pri UN-u u Beču, bit će protjerana iz Austrije, objavilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova.

Oni su djelovali "na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom", kaže se u priopćenju.


- Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. veljače, dodaje vlada, bez navođenja što im se konkretno stavlja na teret.


Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi.


Rusija ima veći broj diplomata u Austriji na bilateralnoj razini, ali i onih koji ju predstavljaju pri UN-u, kao i pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).


Stručnjaci smatraju da je od kraja Hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodne špijunaže.


Austrija se nije pridružila Velikoj Britaniji i većem broju europskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. za koje se smatra da je odgovoran Kremlj.


Beč je protjerao ruskog diplomata optuženog za špijunažu u kolovozu 2020., prvi puta u povijesti te zemlje.


Još četvero ih je protjerano u travnju 2022., u okviru koordinirane reakcije europskih zemalja nakon otkrivanja masakra nad civilima u Buči kod Kijeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!