10:07 / 07.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Austrija protjeruje četiri ruska diplomata

Alexander Schallenberg

Alexander Schallenberg

Foto: Hannibal Hanschke / Pool via REUTERS/File Photo

Austrija protjeruje četiri ruska diplomata zbog djelovanja na način nespojiv s njihovim diplomatskim statusom, rekla je glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova u četvrtak, a zemlja se pridružuje skupini država Europske unije koja je poduzela slične korake ovaj tjedan.

Za razliku od ostalih država EU-a, među kojima su Francuska, Italija i Njemačka, glasnogovornik austrijskog ministra vanjskih poslova Alexander Schallenberg nije rekao da je taj korak posljedica akcija ruskih snaga u Ukrajini.

Tri diplomata ruskog veleposlanstva u Beču a jedan u Salzburgu moraju napustiti Austriju do 12. travnja, navodi se.

Niz država članica NATO-a i EU-a odlučilo je protjerati dio ruskih diplomata nakon izvješća o otkriću masovnih grobnica i ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči, poslije povlačenja ruskih vojnika.

Moskva, koja tvrdi da su snimke smaknutih civila u Buči lažni proizvodi ukrajinske i zapadne propagande usmjereni ka diskreditiranju Rusije, rekla je da će uzvratiti na protjerivanje, prenose RIA Novosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!