Austrija se muči s nedostatkom radnika u turizmu, građevini, energetici...

01.02.2022.

14:17

Autor: Hina/HRT

Najteže je do kvalificiranih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike.

Najteže je do kvalificiranih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Austrijski poduzetnici se bore s manjkom radne snage, a 83 posto njih manjak stručne radne snage doživljava kao najveću opasnost po opstanak poduzeća, proizlazi iz studije objavljene u utorak u Beču.

"Problem s manjkom stručne radne snage se tijekom pandemije dodatno pogoršao", kaže Erich Lehner iz tvrtke EY Österreich koja je provela ispitivanje u preko 600 austrijskih poduzeća.

Studija dolazi do zaključka kako su sve austrijske savezne pokrajine pogođene manjkom radne snage.

"Manjak radne snage koči oporavak nakon gospodarskog pada tijekom pandemije", stoji u studiji.

Poduzetnici koji su ispitani za studiju žale se na poteškoće kada je u pitanju pronalazak stručnih radnika. Samo dva posto ispitanih je izjavilo kako "nema problema" u popunjavanju slobodnih radnih mjesta stručnim radnicima.

Čak 83 posto je reklo kako se suočava s "velikim poteškoćama" u potrazi za kvalificiranom radnom snagom.

Najteže je do kvalificiranih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike.

Nakon što su u proteklim ispitivanjima srednje velika poduzeća najviše brinula zbog neizvjesnosti koje donosi pandemija, u posljednjem istraživanju, koje je provedeno u prosincu, manjak radne snage se navodi kao najveći problem.

"S obzirom na demografska kretanja osiguranje stručne radne snage jedan je od najvećih izazova narednih desetljeća, kako za politiku tako i za gospodarstvo i znanost", rekao je Lehner.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!