Austrija: Stručno povjerenstvo preporučilo zabranu skupa u Bleiburgu

24.11.2021.

13:37

Autor: M.M./Hina/HRT

Austrija: Stručno povjerenstvo preporučilo zabranu skupa u Bleiburgu

Austrija: Stručno povjerenstvo preporučilo zabranu skupa u Bleiburgu

Foto: Arhiva/Filip Kos / Pixsell

Grupa stručnjaka koju je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova ovlastilo za sastavljanje vještačenja o godišnjem skupu u Bleiburgu preporučilo je zabranu ovog skupa, priopćeno je Beču.

- Sada ministar unutarnjih poslova mora predstaviti konkretne planove za zabranu ovog okupljanja, rekao je koruški premijer Peter Kaiser (Socijaldemokratska stranke Austrije SPÖ) nakon što je stručno povjerenstvo svoje izvješće predalo vladi.

On je izrazio zadovoljstvo izvješćem stručnog povjerenstva te je rekao kako očekuje da austrijske vlasti i hrvatskim vlastima ukažu na neodrživost skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

- Savezna vlada, ali i predsjednik moraju svojim kolegama u Hrvatskoj jasno dati do znanja da je skup na Lojbaškom polju u svom dosadašnjem obliku neodrživ, rekao je Kaiser.

Pokrovitelj susreta, kojeg službeno organizira Počasni bleiburški vod, do sada je bio Hrvatski sabor.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (Austrijska narodna stranka, ÖVP) predstavio je danas izvješće vladi, a sljedeći korak bi trebalo biti predstavljanje mišljenja stručnog povjerenstva u parlamentu.

Godine 2020. parlamentarne stranke ÖVP, SPÖ, Zeleni i Neos, nakon što se posljednjih godina počelo raspravljati o političkoj dimenziji održavanja skupa na Lojbaškom polju pored Bleiburga, naručile su vještačenja skupine stručnjaka o ustavnosti skupa.

Zahtjevu za formiranjem stručnog povjerenstva se jedino nije priključila desno-populistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ).

Povjerenstvo, koje je sačinjeno od povjesničara, pravnika, predstavnika Katoličke crkve, predstavnika ministarstva unutarnjih poslova te vlasti savezne pokrajine Koruške u kojoj se skup održavao, došlo je do zaključka da političkog okupljanja više ne bi smjelo biti.

- Uzimajući u obzir ustavom definirane pretpostavke, međunarodne obveze i pravne temelje Ustavnog suda, stručno povjerenstvo je došlo do zaključka da ovo okupljanje, posebice u obliku u kojem je održano 2019. i prije toga, treba zabraniti, stoji u izvješću. Odavanje počasti fašističkom režimu se mora zabraniti ako ni zbog čega drugog onda stoga jer to tako nalaže Državni ugovor (Ustav), stoji u izvješću komisije, a prenose austrijski mediji.

Skupina stručnjaka istodobno naglašava kako se ova zabrana ne odnosi na "neutralnu komemoraciju ili katoličku misu".

Ministar unutarnjih poslova Nehammer je ponovno naglasio kako nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mjesta na komemoraciji.

- U Austriji je veličanje teror-režima nedopustivo. Mi ćemo spriječiti svaki pokušaj širenja desno-ekstremnih i revizionističkih svjetonazora na skupovima, rekao je Nehammer za agenciju APA.

Austrijska ministrica pravosuđa Alma Zadić (Zeleni) ukazala je na temeljni antifašistički konsenzus, sadržan u ustavu Austrije, koji će "napokon biti primijenjen kad je u pitanju okupljanje u Bleiburgu".

Austrijske vlasti su nakon reakcije socijaldemokratskih vlasti u Koruškoj proteklih godina na listu zabranjenih simbola uvrstili i obilježja ustaškog režima, koji su se proteklih godina mogli viđati kod pojedinih sudionika skupa pored Bleiburga.

Prošle godine su lokalne crkvene vlasti uskratile svoju dozvolu za održavanje mise, ali je ona održana na privatnom posjedu i pod vodstvom predstavnika Katoličke crkve iz Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!