Austrija tijekom Božića i Nove godine privremeno ublažava lockdown za necijepljene

13:13 / 17.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Austrija tijekom Božića i Nove godine privremeno ublažava lockdown za necijepljene

Austrija tijekom Božića i Nove godine privremeno ublažava lockdown za necijepljene

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Austrija je u petak priopćila da tijekom Božića i Nove godine privremeno ublažava lockdown za one koji nisu potpuno cijepljeni protiv covida-19 zahvaljujući smanjenju broja zaraženih.

- Božić bi nam trebao još jednom pokazati koliko je važan kontakt s našim najdražima i koliko je dragocjeno zajedničko vrijeme, rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mueckstein.

Austrija je bila prva zemlja u zapadnoj Europi koja je prošli mjesec ponovno uvela lockdown - četvrti od početka pandemije - jer je broj zaraženih dosegao rekordne razine. To je izazvalo ponovne ulične prosvjede

S obzirom na to da je od tada broj slučajeva naglo pao, vlada je prošli vikend ublažila potpunu blokadu, ali je zadržala ograničenja za necijepljene i planira učiniti cijepljenje obveznim od veljače.

- Zadnjih tjedana stekli smo prednost koju želimo iskoristiti. Želimo je iskoristiti da odvojimo trenutak za pauzu tijekom Božića i prisjetimo se onoga što je stvarno važno, rekao je Mueckstein novinarima.

Unatoč sezonskom opuštanju, austrijska vlada, kao i druge u svijetu, priprema se za eksploziju infekcija zaraznijom omikron varijantom.

Do sada je registrirano 75 slučajeva omikrona.

Iako necijepljenim Austrijancima općenito nije dopušteno sastajati se istodobno s više od jedne osobe iz drugog kućanstva, bit će im dopuštena iznimka da se pridruže okupljanjima do 10 ljudi od 24. do 26. prosinca i 31. prosinca, rekao je Mueckstein.

Rano zatvaranje za sektor ugostiteljstva bit će ukinuto u novogodišnjoj noći, dodao je.

Mueckstein je odbio reći hoće li Austrija uvesti još jednu potpunu blokadu u siječnju zbog omikrona, ali je rekao da ta zemlja dva do tri tjedna zaostaje za Danskom i Britanijom gdje je situacija zabrinjavajuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!