14:05 / 10.08.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Austrija u listopadu planira početi s docjepljivanjem imunokompromitiranih osoba

Imunokompromitirane osobe

Imunokompromitirane osobe

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Austrija planira 17. listopada započeti s cijepljenjem imunokompromitiranih osoba trećom dozom cjepiva protiv covida-19, devet mjeseci nakon što je prva grupa cijepljenih dobila i drugu dozu, izjavio je u utorak ministar zdravlja te zemlje.

U prvome krugu cijepljeni su stanovnici slabijeg imuniteta i osobe izloženije riziku od zaraze koronavirusom, poput štićenika domova za umirovljenike i medicinsko osoblje, rekao je ministar Wolfgang Mueckstein u intervjuu za televiziju ORF.

- Postoje određene skupine, primjerice osobe slabijega imuniteta, koje je moguće docijepiti i ranije, ali nakon konzultacija s liječnikom, rekao je Mueckstein.

Austrija je država s 8,9 milijuna stanovnika u kojoj je od izbijanja pandemije početkom prošle godine do danas potvrđeno 659.000 slučajeva covida-19 i više od 10.500 smrtnih slučajeva od posljedica te bolesti.

U utorak bi ondje trebala biti primijenjena desetmilijunta doza cjepiva protiv covida. 

Po podacima vlade oko 60 posto ukupnog stanovništva primilo je barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19, a 54 posto ih je u potpunosti cijepljeno.

Njemačka, Francuska i Izrael prošli su tjedan najavile da kane nastaviti provedbu plana o docjepljivanju trećom dozom cjepiva protiv covida-19, zanemarujući apel Svjetske zdravstvene organizacije da odluku odgode dok se globalno ne cijepi više ljudi, uključujući i stanovnike siromašnih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!