16:46 / 09.01.2021.

Autor: Hina/V.G.

Austrija u škole šalje pet milijuna testova na koronavirus

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Austrija je svojim školama naredila da od 7. do 15. siječnja prijeđu na nastavu na daljinu. Nije jasno kada će se škole ponovno otvoriti.
Austrijske će škole od 18. siječnja dobiti pet milijuna testova na koronavirus, u sklopu napora da se obuzda širenje zaraze kada se učenici vrate u učionice, najavila je austrijska vlada u subotu.

➡️ SAD prvi put premašio 300.000 zaraženih u jednom danu 
➡️ Pfizerovo cjepivo učinkovito i protiv mutiranog virusa
➡️ Sve o koronavirusu Testiranje će biti dobrovoljno, a nastavnici će se moći testirati najmanje jednom tjedno, najavio je ministar obrazovanja Heinz Fassmann.

- Testiranje je ispravan odgovor, kako bismo mogli premostiti razdoblje do dovršetka cijepljenja stanovništva, rekao je Fassmann.

Austrija je školama naredila da od 7. do 15. siječnja prijeđu na nastavu na daljinu. Nije jasno kada će se škole ponovno otvoriti, rekao je Fassman, no dodao je kako se nada da će to biti što prije.  

Od roditelja mlađe djece bit će zatraženo da svoju djecu testiraju kod kuće, dok će se stariji moći testirati u školama.

- Bit će roditelja koji će to odbiti, rekao je Fassman na konferenciji za novinare.

- No, sveukupno, to je prilika ne samo da se škole otvore, nego i da ostanu otvorene, dodao je.

Pri testiranju koje je predvidjela vlada štapić se samo gurne u nos i ne treba uzimati dublji bris ždrijela, što postupak čini jednostavnijim.

Rezultat je poznat za samo 15 minuta i ti su testovi prikladni za brzo otkrivanje visoko zaraznih osoba. Oni koji će biti pozitivni na koronavirus, moraju obavijestiti vlasti radi daljnjeg testiranja.

Vlada je rekla da je osjetljivost testova s pomoću brisa nosa usporediva s konvencionalnim testovima u kojima se uzima bris ždrijela, pozivajući se na studije berlinske bolnice Charite i Austrijske agencije za zdravstvo i sigurnost hrane. 

Nastavnici bi se trebali početi cijepiti od druge polovine veljače, no cijepljenje nije obvezno.

Austrija, koja ima 8,9 milijuna stanovnika, trenutačno je u trećem "lockdownu" i otvorene su samo najnužnije trgovine. U zemlji je do sada registriran 379.071 slučaj zaraze koronavirusom i 6687 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću COVID-19, koju uzrokuje taj virus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!