U Austriji kazne za necijepljene, Francuska potiče cijepljenje djece

12:19 / 07.12.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Prosvjedi protiv strožih mjera u Austriji

Prosvjedi protiv strožih mjera u Austriji

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Brojne europske zemlje borbu s pandemijom nastavljaju sve strožim mjerama. Austrija od veljače iduće godine uvodi obvezno cijepljenje, a oni koji se ne budu cijepili, plaćat će kazne. U Francuskoj se sve više potiče na cijepljenje djece.

Od 15. prosinca sva francuska djeca u dobi od 5 do 11 godina, ako su pretila ili imaju neke druge zdravstvene tegobe, moći će se cijepiti. Starija od 12 već su u toj kategoriji.

Francuski premijer kaže kako je u zemlji u tijeku peti val pandemije, no unatoč rekordnim brojevima novozaraženih, i po 50 tisuća dnevno, stanje je povoljnije nego u prethodnima. 90 posto onih koji imaju pravo na cijepljenje, to je i iskoristilo. No u tjednima prije Božića pooštrit će se mjere, noćni klubovi se zatvaraju, socijalna distanca pooštrava.

- Vidimo gdje je rizik najveći. Kada se okupljamo na slavljima kako bismo jeli, pili vino, kada smo okupljeni u zatvorenim prostorima, u bliskom kontaktu, pogotovo bez maski. Kada se okupljamo na piću nakon posla, na seminarima, slavljima na kraju godine. Ili kod kuće na velikim obiteljskim večerama, s prijateljima. Poruka je jasna, do kraja ove godine primirimo se malo, stanimo, zaštitimo jedni druge, i moći ćemo uživati u Božiću, izjavio je francuski premijer Jean Castex.

U javnost je procurio prvi nacrt austrijskog zakona o obveznom cijepljenju. Cijepljenje je obvezno od 1. veljače, a od sredine ožujka svi koji se nisu cijepili, plaćat će kaznu od 600 eura svaka tri mjeseca. U Austriji još nije cijepljeno 1,4 milijuna ljudi.

- Svi koji se nisu željeli cijepiti, sada moraju donijeti odluku. Volio bih da je to već stupilo na snagu, no to zakonski nije moguće. S medicinskog stajališta ima smisla cijepiti sve ljude, pa i djecu stariju od 5 godina, ali za sada je obvezno za onu stariju od 14, kaže predsjednik Austrijske medicinske udruge Thomas Szekeres.

- Već imamo tvrtke koje žele da su im svi zaposlenici cijepljeni, i za to već postoje pravila. Novi zakon to ne mijenja, ali dodatno stvara društveni pritisak jer to je jasna mjera zdravstvene zaštite i mora biti poštovana. Kako će zaposlenici regulirati taj problem, hoće li raskinuti radni odnos, oni prema zakonu imaju pravo na to, kaže Silvia Hruska-Frank iz austrijske Udruge rada.

Opsežna studija u Velikoj Britaniji potvrdila je da je imunosni odgovor bolji ako se nakon prve doze AstraZenecina ili Pfizer-BioNTechova cjepiva dobije druga doza Modernina ili Novavaxova, najbolje 9 tjedana nakon prve.

Smatra se kako to može pomoći siromašnim zemljama koje nemaju dovoljno doza istog cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!