Austrija: Zastupnici FPO-a napustili parlament zbog govora Zelenskog

30.03.2023.

11:53

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zastupnici FPO-a napustili parlament

Zastupnici FPO-a napustili parlament

Foto: Lisa Leutner / Reuters

Zastupnici krajnje desne Slobodarske stranke (FPO) napustili su danas donji dom austrijskog parlamenta tijekom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, u znak prosvjeda protiv kršenja austrijske neutralnosti.

Zelenski se zastupnicima obratio video vezom i zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći na projektima poput razminiravanja.

Austrijska neutralnost sprečava Beč da se vojno uključi u sukob i iako podržava Ukrajinu politički ne može slati oružje u borbu protiv Rusije.

FPO je ranije najavio da će na neki način izraziti prosvjed protiv govora Zelenskog. Njegovi zastupnici su bili nazočni u parlamentu na početku govora, a potom se ustali i izašli iz dvorane.

- Žalosno je da je FPO jedina parlamentarna stranka koja našu trajnu neutralnost shvaća ozbiljno i pritom se zalaže za mir, rekao je čelnik FPO-a Herbert Kickl.

Zastupnici ostavili plakate s porukom 


Zastupnici FPO-a su na svojim stolovima ostavili manje plakate s logom stranke i porukom "Prostor za neutralnost" ili "Prostor za mir".

Od pet stranaka u donjem domu, FPO je treća stranka po broju zastupnika. Trenutno je po anketama neznatno u vodstvu ispred oporbenih socijaldemokrata i konzervativaca kancelara Karla Nehammera koji vlada u koaliciji sa Zelenima.

Sadašnji sastav parlamenta radi do jeseni sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!