18:49 / 26.06.2018.

Autor: Elizabeta Gojan/D.M./HRT

Austrijanci vježbaju na granici, Slovenci nisu oduševljeni

-

-

Foto: - / -

U ranu zoru na samu granicu sa Slovenijom probijaju se elitne austrijske postrojbe koji zaustavljaju mogući prodor novih migranata u zemlju. Imaju spremne kaveze.
Oko 700 pripadnika austrijske vojno-policijske postrojbe Pume održalo je jutros vježbu na granici sa Slovenijom kod Šentilja. Uvježbavali su mogući represivni odgovor na potencijalni novi migrantski val i zatvaranje austrijske granice. Službena Ljubljana vježbu je nazvala nepotrebnom i provokativnom.

U ranu zoru na samu granicu sa Slovenijom probijaju se elitne austrijske Pume, 500 policajaca i 220 vojnika koji simulirajućom vojnom vježbom ojačavaju granicu i zaustavljaju mogući prodor novih migranata u zemlju. Migranti završavaju u kavezima, sličnima onima u koje je prošloga tjedna američki predsjednik zatvorio djecu oduzetu roditeljima, meksičkim migrantima. Sve, da se ponavljanje noćne more iz 2015. za Europsku uniju ne ponovi.

U Sloveniji, austrijski vojni manevri nisu dočekani s oduševljenjem. "Ova austrijska vježba nije potrebna. Na neki način to doživljavam kao provokaciju. Nema značajnog protoka migranata iz Slovenije u Austriju. Problemi koje Austrija, prema njihovoj procjeni, ima s migrantima, ne potječu iz Slovenije, pa je s ove točke gledišta ta vježba neprikladna", izjavio je premijer na odlasku Miro Cerar. Ništa nježniji nije bio ni mandatar nove slovenske vlade Janez Janša. "Prema stanju u Austriji, ova vrsta vježbe bila bi prikladnija za područje oko Beča nego na granici sa Slovenijom", smatra.

Balkanska ruta novoga smjera, preko BiH, ponovno je oživjela. Nove se stotine migranata iz Srbije preko Tuzle  i Bihaća kreću put Hrvatske kako bi stigle do Austrije i Zapada. O tome s novim bliskim saveznikom, premijerom Španjolske Pedrom Sanchezom, tijekom berlinskog susreta razgovara njemačka kancelarka Angela Merkel. Naglašava kako paket mjera za azilante nije u potpunosti dogovoren - preostale su još dvije mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!