10:16 / 25.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Austrijska politika protiv ustaških obilježja na Bleiburgu

-

-

Foto: - / -

Vrijedeći austrijski zakon zabranjuje samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije.
Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova razmatra donošenje zakona o zabrani ustaških obilježja i simbola na komemoraciji žrtvama na Bleiburškom polju, javili su austrijski mediji. Vrijedeći austrijski zakon zabranjuje samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije.

"Provjeravamo zakonske mogućnosti koje se odnose na obilježja i simbole", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Alexander Marakovits agenciji Apa. Peter Kaiser, premijer Koruške, gdje je smješten Bleiburg, zatražio je da se zabrana isticanja fašističkih i nacističkih simbola proširi i na simbole ustaškog režima. Kaiser (Socijaldemokratska stranka Austrije SPÖ) od kancelara i ministrice vanjskih poslova također traži da interveniraju kod hrvatskih vlasti, prenosi Apa.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka ÖVP) objasnio je da je kod komemoracije u Bleiburgu riječ o "crkvenoj manifestaciji koju ne može zabraniti ni on ni premijer Koruške. No istaknuo je da će vlasti reagirati u slučaju kršenja zakona. "Ako se zakon prekrši, vlasti će odlučno reagirati", rekao je Kurz.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije izdalo je priopćenje u kojem poziva na suzdržavanje od isticanja fašističkih simbola. "Moramo razlikovati odavanje počasti preminulima od upotrebe simbola koji podsjećaju na totalitarne režime", stoji u priopćenju. Austrijski mediji navode da komemoraciju organizira Hrvatska biskupska konferencija i Bleiburški počasni vod a da hrvatska vlada financira zakup privatnog zemljišta na kojem se održava. Ističu i da su svake godine na komemoraciji prisutni predstavnici hrvatskog državnog vrha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!