Austrijska vladajuća stranka ÖVP izgubila apsolutnu većinu u Donjoj Austriji

29.01.2023.

23:01

Autor: T.V./HRT/Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Austrijska vladajuća stranka ÖVP izgubila apsolutnu većinu u Donjoj AustrijiKonzervativna vladajuća Narodna stranka (ÖVP) izgubila je u nedjelju apsolutnu većinu u najvećoj saveznoj pokrajini Austrije za oko deset posto, a krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) ostvarila je svoj najbolji rezultat.

Izbori u Donjoj Austriji smatraju se lakmus testom političkog raspoloženja u cijeloj zemlji u kojoj je niz skandala nagrizao povjerenje birača.

- FPÖ je uspio preokrenuti pokrajinske izbore u savezne, rekla je predsjednica vlade Savezne zemlje Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner.

S teretom istraga o korupciji i globalnih kriza njezina stranka ima i dalje najviše glasova, no pala je na 39 posto i time izgubila apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu, a vjerojatno i u vladi, što je najgori rezultat ÖVP-a od 1945. godine. No Mikl-Leitner isključila je podnošenje ostavke.

FPÖ je osvojio 24,2 posto glasova, što je najbolji rezultat u istočnoj pokrajini krajnje desne stranke, a njezin čelnik za Donju Austriju Udo Landbauer okrivljuje ÖVP austrijskog kancelara Karla Nehammera za nagli porast tražitelja azila u 2022.

Prema projekcijama socijaldemokrati SPÖ su pali iza FPÖ-a i dobili 20,6 posto, a Zeleni 7,6 posto te liberalni Neos 6,7 posto.

Prema anketama u Donjoj Austriji je 1,3 milijun birača odlučivalo na temelju savezne politike i globalnih pitanja kao što su inflacija, okoliš, klima te migracije.

FPÖ je u nedjelju navečer rekao da je "narod glasao protiv korupcije" i da je to "tek početak", jer u ožujku na izbore izlazi Koruška, a u travnju Salzburg.

U anketama na saveznoj razini FPÖ je vodio tjednima, ispred SPÖ-a, a na trećem mjestu je ÖVP.

Parlamentarni izbori trebaju se održati 2024.

Pokrajinski izbori u Donjoj Austriji održani su u vrijeme duboke krize nepovjerenja birača u političare. Samo 20 do 25 posto birača vjeruje političarima nakon brojnih optužbi za korupciju, kazao je politolog Peter Filzmaier.

Svaki četvrti misli da bi "u određenim okolnostima" sustav s jednim snažnim vođom bio bolji od demokracije.

Slobodarska stranka upravo iz takvog raspoloženja crpi svoju snagu kao i iz "kratkog pamćenja", kaže Filzmaier.

Istrage korupcije počele su objavom tajne snimke s otoka Ibize 2109. na kojoj je bivši čelnik Slobodarske stranke obećao ženi koja se predstavila kao nećakinja oligarha unosne državne ugovore u zamjenu za podršku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!