Austrijski EU-zastupnici za proširenje Schengena, kritizirali ministra

22.11.2022.

15:26

Autor: Hina/HRT

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Austrijski zastupnici Europskog parlamenta kritizirali su u utorak stajalište austrijskog ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora.

- Kritika ministra Karnera je, posebice kad je u pitanju Hrvatska, potpuno promašena, rekao je zastupnik Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Andreas Schneider.

On je rekao kako u slučaju Bugarske postoje "neka otvorena pitanja", ali da ne bi trebalo dovoditi u pitanje proširenje Schengena.

Zastupnik Austrijske narodne stranke (ÖVP) Lukas Mandl je svom stranačkom kolegi, ministru Karneru, poručio kako ne treba dovoditi u pitanje odluku Europskog parlamenta o proširenju šengenskog prostora.

- Europski parlament je odobrio ulazak Bugarske, Hrvatske i Rumunjske u šengenski prostor i tu nema nikakvih promjena, rekao je Mandl.

On je istodobno rekao kako je potreban "signal otrežnjenja" kako bi se ubrzao proces poboljšanja migracijske i politike sustava pružanja azila u Europskoj uniji.

Proširenju šengenskog prostora se usprotivio EU zastupnik desno-populističke Slobodnjačke stranke Austrije (FPÖ) Harald Vilimsky.

- Schengen nije ispravan koncept za aktualnu situaciju. Vanjske granice EU-a nisu dovoljno zaštićene i zato zemlje članice EU-a moraju zadržati pravo zaštite svojih granica, rekao je Vilimsky.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner posljednjih je nekoliko dana u nekoliko navrata izrazio protivljenje proširenju Schengena u trenutnoj situaciji, zbog velikog broja ilegalnih migranata koji preko zemalja EU-a dolaze do Austrije.

Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) u srijedu dolazi u posjet Hrvatskoj gdje će, kako je u utorak priopćeno iz ureda kancelara, jedna od glavnih tema biti i suzbijanje ilegalnih migracija i s tim povezani ulazak Hrvatske u šengenski prostor. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!