Austrijski kancelar odbio komentirati protivljenje svog ministra proširenju Schengena

19.11.2022.

14:46

Autor: I.Z./HRT/Hina

Austrijski kancelar odbio komentirati protivljenje svog ministra proširenju šengena

Austrijski kancelar odbio komentirati protivljenje svog ministra proširenju šengena

Foto: - / Shutterstock

Ured austrijskog kancelara Karla Nehammera (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) odbio je danas komentirati izjavu ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera (ÖVP) koji se usprotivio proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku.

- Ne može funkcionirati proširenje jednog sustava koji sam ne funkcionira. Zato je moj stav s pozicije ministra unutarnjih poslova i osobe koja je zadužena za sigurnost, i iz sadašnje perspektive, jasno 'ne' proširenju šengena, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner za javni servis ORF. a prenosi ministarstvo unutarnjih poslova Austrije na svojim stranicama.

Ministar Karner je objasnio kako je od 100.000 ilegalnih migranata koliko je ove godine zabilježeno u Austriji, 75.000 prošlo kroz neku od zemalja Europske unije bez da su ih vlasti tih zemalja registrirale.

Ministarstvo je priopćilo da se Karner "izborio" za sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja EU-a sljedećeg tjedna na kojem bi glavna tema bila migracija na zapadnom Balkanu. Još jedan sastanak na istu temu bi trebao biti održan početkom prosinca.

Karner je još jednom stao u obranu zadržavanja pograničnih kontrola prema Austriji i Mađarskoj te je rekao da mnoge zemlje EU-a već dulje vrijeme provode ovakve kontrole.

- U trenutnoj situaciji bilo bi pogrešno ukidati pogranične kontrole, ustvrdio je.

Upit ministarstvu unutarnjih poslova da komentira izjavu ministra Karnera je za sada ostao bez odgovora.

Hrvatska je ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor i dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europskog parlamenta.

Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.

To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u Schengen, s obzirom da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske.

Odluku donose države članice EU-a, koje su istodobno članice šengenskog prostora, njih 22. Za odluku je potreban konsenzus.

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengenski prostor.

Novinska agencija APA izvijestila je danas da kancelar Nehammer u srijedu putuje u radni posjet Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!