Austrijski kancelar traži veću povezanost s Ukrajinom prije pristupanja EU-u

15:27 / 05.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Austrijski kancelar Karl Nehammer

Austrijski kancelar Karl Nehammer

Foto: Lisa Leutner / REUTERS

Austrijski kancelar Karl Nehammer pozvao je u nedjelju na uspostavu međufaze između suradnje i punopravnog članstva u Europskoj uniji za zemlje poput Ukrajine i Moldavije.

Takozvani "pripremni prostor" omogućio bi zemljama da dostignu standarde Europske unije, što bi bilo slično Europskom gospodarskom prostoru (EEA) ili Europskom sporazumu o slobodnoj trgovini (EFTA), rekao je Nehammer.

- Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, neovisnu i ekonomski uspješnu Ukrajinu, poručio je Nehammer priopćenjem koje je objavio ured kancelara.

- Trenutačno se Ukrajina bori za svoj politički i teritorijalni opstanak. Svi naši napori ponajprije su usmjereni na okončanje ruskog agresorskog rata. U takvoj fazi ionako brzo pristupanje Uniji ne može biti goruće pitanje, dodao je.

Nehammer je rekao da se emocije moraju ukloniti iz trenutačne rasprave o članstvu Ukrajine u EU-u, dodajući da brzo pristupanje Ukrajine "nije realno".

- Trebali bismo stvoriti europski pripremni prostor koji će omogućiti jačanje suradnje s EU-om korak po korak i bolju prilagodbu europskim standardima, rekao je Nehammer.

Austrija je desetljećima slijedila sličan put kao članica EFTA-e prije pridruživanja EU-u 1995., istaknuo je austrijski kancelar.

Ukrajini je dosta "posebnih rješenja" i zasebnih modela za integraciju u Europsku uniju, rekao je prošli mjesec ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, dodavši da njegova zemlja želi punopravno članstvo u Uniji.

Nehammer je također rekao da podržava ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o uspostavi "Europske političke zajednice" u kojoj bi bile zemlje koje teže pridruživanju ili bližim vezama s EU-om, a poštuju europske vrijednosti.

Kijev je izrazio zabrinutost da bi se takvom zajednicom moglo koristiti kao alternativa članstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!