14:55 / 01.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Austrijski ljevičari: Kriza zbog Covida-19 opravdava snažnu državu

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: - / REUTERS

Neoliberalni koncept je propao. Pozivi za državom koja pomaže i štiti sve su jači, rekla je predsjednica glavne oporbene stranke SPOe.
Koronakriza pokazuje koliko je važna snažna država, poručila je čelnica austrijskih socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner u petak videoporukom, umjesto na velikom skupu koji se u Beču tradicionalno održava na Međunarodni dan rada.

- Sve o koronavirusu

- Neoliberalni koncept je propao. Pozivi za državom koja pomaže i štiti sve su jači, rekla je predsjednica glavne oporbene stranke SPOe.

- Veća solidarnost bogatijih društvenih slojeva bit će ključna za oživljavanje gospodarstva, dodala je.

Od uvođenja karantene sredinom ožujka broj nezaposlenih skočio je na gotovo 589.000, dok je broj radnika koji rade sa skraćenim radnim vremenom dostigao 1,2 milijuna. Radno sposobnih Austrijanaca je 5.5 milijuna.

Socijaldemokrati su činili sve da se njihov glas čuje tijekom pandemije koronavirusa zbog koje su konzervativni premijer Sebastian Kurz i njegovi koalicijski partneri Zeleni uveli oštre gospodarske i socijalne protumjere.

U Austriji Međunarodni praznik rada u petak protječe bez velikog  tradicionalnog skupa "marširanja crvenih (SPÖ)" središtem Beča i završnog okupljanja pred bečkom vijećnicom, koji je zbog koronakrize otkazan.

- Prvi put smo morali, zbog koronakrize, otkazati tradicionalni skup socijaldemokrata pred bečkom gradskom vijećnicom, rekao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Dodao je da se obilježavanje Praznika rada prvi put u povijesti održava putem interneta, a u video čestici praznika naglasio je borbu za svako radno mjesto i socijalnu pravednost.

Veliki skup u povodu Praznika rada za austrijske socijaldemokrate bio je simbol nove socijaldemokratske stranke i upravljanja gradom uz okupljanje desetke tisuća sudionika.

Nekoliko manjih skupova ipak su organizirale ljevičarske skupine, a jedna od njih koja se naziva Samoodređenje u Austriji pozvala je vladu da poveća plaće u zdravstvenom sektoru, umjesto da pomaže velikim kompanijama.

U petak evidentirano 15.458 zaraženih novim koronavirusom

Austrija je od prvog svibnja ublažila neke restriktivne mjere uvedene kako bi se suzbilo širenje zaraze Covid-om 19, među kojima i one za okupljanje u javnom prostoru, te dopustila susrete članova obitelji i prijatelja uz obvezno poštivanje držanja distance od najmanje jednog metra i nošenje zaštitnih maski.

Maske su obavezne u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, a od subote će biti obvezne i na otvorenim tržnicama.

Sve velike masovne kulturne i sportske svečanosti otkazane su do jeseni, a ostaje otvoreno pitanje kada će se omogućiti putovanja u inozemstvo, posjet koncertima kinima i kazalištima.

U Austriji je prema ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u petak evidentirano 15.458 zaraženih novim koronavirusom, 589 osoba je preminulo, a ozdravilo 13.110.

Broj hospitaliziranih pacijenata smanjen je na 472, a prethodnog dana ih je bilo 517. Na intenzivnoj njezi nalazi se 124 pacijenta, sedam manje nego u četvrtak. Provedeno je ukupno 264.079. testova.

Već duže u Austriji se bilježi stabilna situacija, broj inficiranih dnevno je puno manji od 100 osoba, a broj ozdravljenih se povećava.

- No ako se stanje promijeni i broj oboljelih se poveća, što stručnjaci ne isključuju kada se sredinom ovog mjeseca otvore škole, vrtići, restorani i drugi ugostiteljski objekti - morat će se povući "kočnica", upozorava ministar zdravstva i socijalne skrbi Rudolfu Anschoberu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!