Austrijski program 'bonusa za popravak' uređaja nadmašio očekivanja

28.04.2023.

11:34

Autor: B.B.B./HRT/Hina/DPA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Yves Herman / Pixsell

Austrijski program 'bonusa za popravak', kojim se potiče servisiranje pokvarene elektronike i uređaja umjesto kupnje zamjenskih, privukao je veliki interes u prvoj godini od uvođenja, objavila je u petak austrijska vlada.

Od kad je u travnju 2022. uveden program za rješavanje problema elektroničkog otpada, popravljeno je više od 560.000 električnih i elektroničkih proizvoda, priopćilo je austrijsko ministarstvo klimatskih mjera i energetike.

To daleko premašuje očekivanja o popravku 400.000 uređaja do početka 2026. godine.

Programom se subvencionira 50 posto troškova popravka po uređaju za privatne osobe, s gornjom granicom do 200 eura. Nakon što potrošači iskoriste jedan vaučer, mogu zatražiti drugi.

Do 2026. bit će dostupno ukupno 130 milijuna eura iz europskih fondova za tu namjernu. Do sada je isplaćeno oko 51 milijun eura.

Između ostalog, do sada je popravljeno gotovo 250.000 mobitela. To je pomalo iznenađujuće jer mobilni telefoni imaju reputaciju brzo zamjenjivih uređaja zbog tehničke inovacije, rekla je Eva Rosenberg iz tog ministarstva.

Po njezinim riječima u srevise se sad ćešče odnose i pokvarene perilice posuđa, perilice rublja, aparati za kavu i prijenosna računala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!