07:30 / 23.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Avramopoulos u Zagrebu: Ovo je veliki trenutak za Hrvatsku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primit će povjerenika Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisa Avramopoulosa.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je povjerenika Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisa Avramopoulosa. Potvrdu da je hrvatska granica sigurna, kao i granice ostalih 26 zemalja članica, Avramopolos smatra diplomatskim uspjehom. Izjavio je kako misli da će Hrvatska uskoro postati dio Schengena.

- Grlić Radman: Slovenska politika dobro će razmisliti o blokadi

Uz povjerenika EK-a Dimitrisa Avramopoulosa te predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Susret u Banskim dvorima dogodio se samo dan nakon što je Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, točnije Europska komisija donijela je odluku da je Hrvatska tehnički spremna, a sada slijedi proces do odluke na političkoj razini. Potrebna je suglasnost svih članica EU-a.

Nakon sastanka pred novinare su izašli Božinović i Avramopuolosom.

- Mi u procesu nismo tražili nikakve popuste, nikakve olakšice i bonuse. Čini mi se da smo zbog toga i uspjeli. Ovo je zajednički uspjeh iza kojeg stoji ozbiljan rad brojnih stručnjaka. To se ponekad izgubi u percepciji javnosti, istaknuo je hrvatski ministar unutarnjih poslova.

- Znam da je ovo veliki trenutak za Hrvatsku. Jučer smo potvrdili da je Hrvatska spremna za ulazak u Schengen. Na putu ste implementacije. Kao što smo rekli u Strasbourgu, vaša zemlja će morati nastaviti s napornim radom. Ovo je važan trenutak te ćemo nastaviti blisko surađivati kako bi postigli očekivanje rezultate, istaknuo je europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, dodajući da se nada da će države napraviti korake kako bi i politički bio odobren ulazak Hrvatskoj, ali i Rumunjskoj i Bugarskoj, koje su u čekaonici već osam godina.

Schengen je vrlo značajan danas, poglavito dok se Europska unija suočava s migrantskom krizom, dodaje europski povjerenik.

- Hrvatska će ulaskom u Schengen još bolje biti opremljena za suočavanje s izazovima te će doprinijeti daljnjem jačanju schengenskog prostora. Najvažnije je da vanjske granice Europske unije budu bolje zaštićene. Zajedništvo je nužno za jačanje schengenskog prostora i bolju zaštitu građana.

Avramopoulos je kazao i da je potrebno reformirati Dublinski sustav azila, prema kojemu migranti trebaju zatražiti azil u prvoj članici EU-a te da je potreban novi "pravedniji i balansiraniji Dublinski sporazum". 

Italija i Grčka najviše su kritizirale Dublinski sporazum jer su prve zemlje EU-a u koje ulaze migranti, pa se postavlja pitanje može li doći do proširenja šengenskog prostora, bez reforme sustava prihvata azilanata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!