18:19 / 24.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Babiš želi besplatne antigenske testove za sve prije Božića

Ilustracija (REUTERS/Antonio Bronic)

Ilustracija (REUTERS/Antonio Bronic)

Foto: - / REUTERS

Češka je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi u drugom valu pandemije koronavirusa, ali broj zaraženih pada nakon više tjedana zatvaranja.
Češki premijer Andrej Babiš rekao je da mu je cilj provesti besplatne antigenske testove na Covid-19 do Božića za sve građane koji to žele.

➡️ Sve o koronavirusu  

Češka je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi u drugom valu pandemije koronavirusa, ali broj zaraženih pada nakon više tjedana zatvaranja i vlada je u ponedjeljak spustila razinu rizika s najvišeg petog na četvrti stupanj.

Zemlja je već u domovima umirovljenika počela koristiti ciljane antigenske testove - koji su brži i logistički lakše provedivi od standardnih PCR testova, ali nisu do te mjere točni.

- Jako bih volio da ispunimo taj izazov da omogućimo građanima, barem tjedan ili deset dana prije Božića, da se dobrovoljno i besplatno testiraju putem antigenskih testova, rekao je Babiš.

Dobrovoljno masovno testiranje moglo bi biti dio strateškog plana koji priprema Ministarstvo zdravstva, dodao je.

Susjedna Slovačka već je provela milijune antigenskih testova u kampanji koja je provedena početkom studenoga i obuhvatila je većinu populacije. Oni koji se nisu željeli testirati morali su u karantenu.

U Češkoj neće biti takvih uvjeta, dodao je Babiš. Zemlja od 10,7 milijuna stanovnika provela je 2,9 milijuna standardnih laboratorijskih testova od početka pandemije u proljeće i potvrdila 496.638 infekcija. Ukupan broj umrlih u studenom se udvostručio i došao na 7360.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!