18:55 / 18.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Banožić: Daljna aktivnost HV-a u ukrajinskoj krizi uskoro na vladi

Ministar Mario Banožić

Ministar Mario Banožić

Foto: Izvor: / MORH

NATO članice su razvile daljnje planove o raspoređivanju vojske u kontekstu krize na istoku Ukrajine, a uloga hrvatske vojske u tome će uskoro biti na tijelima vlade, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Banožić je stigao na Münchensku sigurnosnu konferenciju iz Bruxellesa gdje je sudjelovao na sastanku ministara obrane NATO članica gdje se donio plan gdje i na koji način će se upućivati i raspoređivati vojske.

Uloga hrvatske vojske će se očitovati uskoro, kroz daljnje aktivnosti koje smo započeli odmah nakon jučerašnjeg sastanka, te će uskoro biti na tijelima vlade i u Saboru, rekao je ministar.

On je rekao da NATO ima dvotračni pristup prema krizi između Zapada i Rusije s jedne strane se jača otpornost saveza kroz jačanje obrane na nacionalnim razinama, a s druge se vodi dijalog na svim razinama diplomacije.

Banožić ističe da su članice jedinstvenog stava po tom pitanju te da je siguran da će to dovesti do pojačanog dijaloga s Moskvom i deeskalacije krize na istoku kontinenta.

Komentirajući raniju izjavu predsjednika Zorana Milanovića da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu, ministar je rekao da svaka zemlja ima suverenitet i slobodu odlučivanja o svom političkom putu.

Članice NATO-a i EU-a jedinstvene su i u stavu da ukrajinskom narodu treba dati podršku, ali i poštivati njihovu odluku o političkom smjeru, rekao je Banožić.

Ministar obrane je rekao da ne želi više odgovarati na uvrede hrvatskog predsjednika te da će o njemu govoriti rezultati njegovog rada, navodeći pritom nabavku borbenih oklopnih vozila Bradley, višenamjenskih borbenih aviona Rafale, unaprjeđenje borbenog pješaštva i promjena u sustavu obrane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!