Banožić hrvatskim vojnicima u Litvi: Vi svjedočite o vjerodostojnosti hrvatske države

13.03.2023.

20:41

Autor: P.F./HRT

Banožić u Litvi s hrvatskim vojnicima

Banožić u Litvi s hrvatskim vojnicima

Foto: MORH / RH

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić poručio je hrvatskim vojnicima u Litvi kako svojim djelovanjem jasno svjedoče o vjerodostojnosti hrvatske države, priopćio je MORH.

S Banožićem je 3. hrvatski kontingent upućen u NATO aktivnost Ojačane prednje prisutnosti u Litvi posjetio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga Boris Šerić i vojni izaslanik SAD-a u Hrvatskoj brigadir Matthew Denny.

- Svojim djelovanjem pokazujete hrvatsku odlučnost u doprinosu očuvanja stabilnosti i sigurnosti svih nas. I vrlo jasno svjedočite o vjerodostojnosti hrvatske države, kazao je Banožić.

Banožić je u govoru vojnicima podsjetio kako više od godinu dana traje ruska agresija na Ukrajinu te da je Hrvatska stala, kako je rekao, u obranu vrijednosti ne samo demokracije, već prije svega morala, etičnosti i mira.

- Uvijek ćete imati i apsolutnu potporu Ministarstva obrane i Vlade Republike Hrvatske. Nastavit ćemo činiti sve što je u našoj mogućnosti za daljnje poboljšanje vaših prava i uvjeta rada. Iznimno cijenimo sve što činite za doprinos izgradnji mira i sigurnosti, kazao je ministar obrane.

Galerija
Banožić u Litvi, Foto: MORH/RH
Banožić u Litvi, Foto: MORH/RHBanožić u Litvi, Foto: MORH/RHBanožić u Litvi, Foto: MORH/RH

Banožić se u sklopu službenog posjeta 3. hrvatskom kontingentu sastao i s ministrom nacionalne obrane Litve Arvydasom Anušauskasom u vojarni Veliki Hetman Jonušas Radvila u Rukli.

Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, političko-sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju država, dok su potvrdili dobre bilateralne odnose i suradnju u sklopu NATO-a, istaknuvši kako postoji potencijal u suradnji obrambenih industrija dviju zemalja.

- Hrvatska podržava produbljenje NATO-EU strateškog partnerstva. Vjerujemo kako će NATO summit u Vilniusu dati konkretne rezultate koji će ponovno pokazati zajedništvo i snagu unutar Saveza i nastaviti euroatlantski put u daljnjoj prilagodbi geopolitičkim i sigurnosnim realnostima, rekao je ministar Banožić.

- Uvjerenja smo da euroatlantska integracija ima ključnu ulogu u postizanju i održavanju stabilnosti, mira i prosperiteta cijele regije, dodao je, navodi se u priopćenju MORH-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!