Banožić u Parizu: RH zadovoljna realizacijom nabave Rafalea

19.06.2023.

Zadnja izmjena 16:41

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/B.B.B.

Avion Rafale na Paris Air Showu 2023.

Avion Rafale na Paris Air Showu 2023.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u razgovoru sa svojim francuskim kolegom Sebastianom Lecornueom u Parizu rekao je da je Zagreb zadovoljan realizacijom projekta nabave borbenih aviona Rafala i kako vjeruje da ćemo uskoro gledati letove hrvatskih pilota na tim avionima.

Banožić je u ponedjeljak u Parizu, prigodom posjeta izložbi "Paris Air Show 2023." rekao da su Hrvatska i Francuska strateški partneri te da projekti koje ostvaruju jačaju njihove sposobnosti, priopćio je MORH.

Najprestižniji i najveći sajam zrakoplovstva u Europi na jednom mjestu okuplja, reklo bi se, elitu zrakoplovnog svijeta. Ove godine, nezaobilazna tema, Ukrajina.

- Nastavljamo intenzivirati isporuku opreme, napore u obuci i održavanju te pomoć u operativnim uvjetima ukrajinskoj vojsci, kao što radimo sa svim našim saveznicima i europskim partnerima. Dakle, mi smo uz njih, uvijek s istom ravnotežom i uz punu podršku, rekao je predsjednik Francuske, Emmanuel Macron.

- Paris Air Show najvažniji je aeromiting i sajam zrakoplovstva na svijetu. Možemo očekivati da ćemo ovaj tjedan vidjeti stotine zrakoplova naručenih za ovaj show. Obrana se vratila kao posljedica rata u Ukrajini. Sada su tvrtke koje proizvode vojnu opremu na prvom mjestu, vratile su se kao nikada u posljednjih nekoliko desetljeća, ustvrdio je Sash Tusa, analitičar za pitanja obrane.

Na inicijativu francuskog predsjednika organizirana je i konferencija o europskoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani. Među brojnim europskim ministrima obrane i vojnim stručnjacima, u Parizu su i hrvatski načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj te ministar obrane Mario Banožić. Cilj je svima, na jednom mjestu, dati uvid u najnovija dostignuća iz područja zrakoplovne i svemirske industrije.

- U SAD-u je komercijalizacija zrakoplovstva trenutačno veliko pitanje. Nakon Covid-a ljudi opet lete, zrakoplovne kompanije kupuju avione, potražnja je drastično porasla. U isto vrijeme, potrošnja za obranu, posebno za Ukrajinu, raste - i stoga su nam ovi dobavljači itekako potrebni, rekao je Jerry Moran, američki senator.

Organizatori očekuju više od 300 000 posjetitelja spektakla u Parizu, koji će trajati do 25. lipnja.

Sastanak s francuskim ministrom obrane


Banožić se u ponedjeljak u Parizu sastao s Lecornuom, a u sklopu službenog posjeta Francuskoj gdje je posjetio i izložbu vojne opreme i naoružanja "Paris Air Show 2023".

- Na sastanku je istaknut kontinuiran porast obrambene suradnje Hrvatske i Francuske od 2021., u skladu s rastućim trendom vojno-tehničke suradnje nastavno na potpisivanje Sporazuma o strateškom partnerstvu odnosno na provedbu projekta nabave višenamjenskog borbenog aviona Rafale, stoji u priopćenju MORH-a.

Ministar Banožić istaknuo je zadovoljstvo vidljivim napretkom u realizaciji projekta nabave Rafalea i obukom hrvatskih pilota i tehničara u Francuskoj.

- Nakon što su piloti HRZ-a uspješno izveli svoje prve samostalne letove na avionima Rafale u Francuskoj, vjerujem da ćemo ih uskoro gledati i na hrvatskom nebu na hrvatskim avionima Rafale, rekao je ministar.

Projekti obnove i modernizacije


Osvrnuvši se na druge projekte opremanja i modernizacije, a u svijetlu trenutno najvećeg obrambenog proračuna u hrvatskoj povijesti, ministar Banožić je istaknuo kako je upravo Francuska ključni hrvatski partner u provedbi modernizacije protuzračnih sustava obzirom na projekt nabave raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa Mistral.

Ministri su razgovarali i o suradnji po pitanju pružanja pomoći Ukrajini. U tom kontekstu Banožić je rekao da Hrvatska pruža pomoć Ukrajini od samog početka ruske brutalne agresije.

- Hrvatska će nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god bude potrebno, naglasio je te dodao kako u kontekstu vojne pomoći Europske unije, Hrvatska prepoznaje važnu ulogu inicijativa Europske obrambene agencije, osobito u području proizvodnje streljiva.

Razmijenili su mišljenja i o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i složili se kako je objema državama prioritet očuvanje mira i stabilnosti na tom području.

- Naš fokus će ostati na operaciji KFOR, imajući u vidu važnost očuvanja sigurnosti i stabilnosti neposrednog hrvatskog susjedstva, rekao je.

Posjet "Air Showu"


Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj posjetili su u ponedjeljak izložbu Paris Air Show 2023 koju je svečano otvorio francuski predsjednik Emmanuel Macron te su sudjelovali na Konferenciji o europskoj protuzračnoj i proturaketnoj obrani koja je održana uz izložbu na inicijativu francuskog šefa države.

- Ova izložba i konferencija su prilika za razmjenu pogleda o europskoj sigurnosti. Francuska i Hrvatska strateški su partneri, a projekti koje ostvarujemo jačaju naše sposobnosti. Rasprava o operativnim izazovima europske zračne i raketne obrane koju imamo ovdje na konferenciji iznimno je važna u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, rekao je Banožić.

- Hrvatska u potpunosti podržava jačanje i razvoj sposobnosti zračne i proturaketne obrane u okviru i u smjeru ostvarivanja zajedničkih ciljeva, dodao je.

Najnovija dostignuća u industriji


Banožić i Hranj posjetili su i štandove tvrtki Dassault, Thales, Nexter i SAFRAN upoznavši se s njihovim proizvodima i rješenjima.

Ovogodišnji 54. redu "Paris Air Show" održava se od 19. do 25. lipnja, a na njemu je oko 2500 izlagača iz više od 50 zemalja, kao i 304 službena izaslanstva iz više od 100 zemalja i 7 međunarodnih organizacija.

Izložba na jednom mjestu pruža uvid u najnovija dostignuća iz područja zrakoplovne industrije i svemirske industrije, naglašava MORH.

"Paris Air Show" prvi je put održan 1909. te je tijekom godina evoluirao u najprestižniji i najveći sajam zrakoplovstva u Europi koji na jednom mjestu okuplja elitu zrakoplovnog svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!