Banožić u Poljskoj zahvalio hrvatskim vojnicima na angažmanu u misiji NATO-a

16:59 / 11.01.2022.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/Hina/HRT

Ministar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u Poljskoj

Ministar Banožić s pripadnicima 8. HRVCON-a u Poljskoj

Foto: MORH / F. Klen

Drugoga dana službenog boravka u Poljskoj ministar obrane Mario Banožić posjetio je pripadnike hrvatske vojske. Zahvalio je 8. hrvatskom kontingentu, sudioniku u aktivnostima NATO saveza u toj državi, što svojim radom i znanjem promiče Hrvatsku. 

U rukama uigranog tima naših vojnika višecjevni bacač raketa Vulkan za samo nekoliko minuta spreman je za paljbu.


Rakete precizno lete prema cilju zahvaljujući skupniku Filipu Lovriću, kojem je ovo prva međunarodna misija.


- Moje postavljenje je ciljač na višecjevnom bacaču raketa vulkan. Imali smo nekoliko gađanja iz topničkog oružja, kako sami, tako i sa ostalim saveznicima, i sve je prošlo jako uspješno, kaže.


Među brojnijim muškarcima šest je vojnikinja.


- Ja sam zapovjednik izvidničke desetine. Naša je misija pronalazak ciljeva, davanje koordinata ciljeva te navođenje topničke vatre na iste, kaže poručnica Antonia Jurković.


80 pripadnika 8. hrvatskog kontingenta, u sklopu NATO-ove aktivnosti Ojačana prednja prisutnost, dio je međunarodne borbene grupe pod američkim zapovjedništvom na sjeveroistoku Poljske.


Grupa je pod američkim zapovjedništvom, a uz Amerikance naši vojnici surađuju i s britanskim, rumunjskim i poljskim kolegama.


- Sam rad ovdje sa savezničkim snagama je jedno neprocjenjivo iskustvo. Proveli smo nekoliko vježbi zajedno, vidjeli smo njihovo oružje, način na koji oni rade. Isto tako oni su vidjeli nas na terenu, kaže natporučnik Luka Pavičić.


A oni koji su s njima surađivali za Hrvate imaju samo riječi hvale.


- Hrvatski su vojnici doista profesionalni. Primjerice, na jednoj vježbi američki su se snajperisti pokušavali prišuljati Hrvatima. Ali Hrvati su ih primijetili, prišuljali se njima i svladali ih, kaže Byron Adams, satnik američke vojske.


U spremnost našeg 8. kontingenta uvjerio se i hrvatski ministar obrane.

- Zadnjih nekoliko mjeseci koliko ste u Poljskoj, pokazali ste visoku razinu profesionalizma, predanosti i angažmana u realizaciji zadaća. Ovo je izazov za sve vas, rekao je Banožić, zahvalivši i članovima obitelji vojnika na podršci koju im pružaju tijekom angažmana u Poljskoj, priopćeno je iz ministarstva obrane (MORH).


Ministar je vojnicima zahvalio što ponašanjem i radom promiču svoju državu, pokazujući spremnost, vještinu i znanje.

Tijekom posjeta vojnoj bazi Bemowo Piskie sastao se sa zapovjednikom borbene grupe u Poljskoj, pukovnikom Craigom Broylesom, koji je pohvalio predanost i profesionalnost hrvatskih vojnika.


- Pokazali su apsolutno u svim vježbama spremnost, pogotovo ovaj dio koji se odnosi na višecjevne lansere raketa i na taj način pokazali još jednom da Hrvatska vojska uistinu ima jedan respekt od svojih saveznika i partnera, rekao je Banožić.


Svoje zadaće uspješno obavljaju unatoč hladnoći i opasnosti od moguće eskalacije sukoba zbog zategnutih odnosa Rusije i NATO-a.


- Je li realna opasnost ili ne, mi to nismo sigurni. Međutim, činjenica je da je ovaj kontingent spreman izvršiti svaku zadaću koja se zapovijedi, kaže satnik Dario Bilješković, zapovjednik 8. hrvatskog kontingenta u Poljskoj.


Vojnici 8. hrvatskog kontingenta iz Poljske odlaze za 12 dana, a s njima i dva višecjevna raketna bacača Vulkan. Umjesto njih dolazi nekoliko časnika, a 2023. zamijenit će ih hrvatska bitnica Panzer haubica.

video thumb

Osim znanja i vještina, u Poljskoj nas prepoznaju po opremljenosti. Iz tog razloga smo pozvani da iduće godinu ponovo sudjelujemo u Poljskoj s jednom bitnicom Panzer haubica, rekao je Banožić. 


U idućoj godini, u novoj rotaciji s hrvatskim kontingentom, zamijenit ćemo postojeće naoružanje koje ovdje imamo. Siguran sam da ćemo jednako dobro biti ocijenjeni, kao i do sada, dodao je ministar. 


Hrvatska vojska pridonosi NATO-voj borbenoj skupini pod zapovjedništvom SAD-a s bitnicom samohodnih višecijevnih lansera raketa. U Poljskoj je trenutno 80 hrvatskih vojnika, a ukupno ih je bilo 635. 


Od 2023. Hrvatska će potporu saveznicima pružati s bitnicom PzH 2000., priopćeno je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!