18:10 / 03.06.2020.

Autor: V.K./Hina

Beč otvara granice sa susjedima osim s Italijom, RH nije na popisu

Foto: REUTERS/Jorge Cabrera

Foto: REUTERS/Jorge Cabrera

Foto: - / REUTERS

Austrija otvara granice sa susjedima osim s Italijom, Hrvatska još nije na popisu u kojoj je pogreškom navedeno da putovanja u Hrvatsku nisu odobrena.
Austrija otvara granice sa susjedima osim s Italijom, Hrvatska još nije na popisu u kojoj je pogreškom navedeno da putovanja u Hrvatsku nisu odobrena. Ispravno je da nisu ukinute mjere ograničenja putnicima koji dolaze iz Hrvatske.

- Austrija za sve susjedne zemlje osim Italije ukida sva ograničenja na svojim granicima koja su bila povezana s koronavirusom, uključujući obaveznu karantenu po ulasku u zemlju, ali to još ne vrijedi za dolaske iz Hrvatske, izjavio je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Ukidanje mjera ograničenja uvedenih zbog pandemije koronaviriusa odnose se i na ukidanje dosadašnje obvezne karantene za osobe koje dolaze iz inozemstva te na provjere zdravstvenog stanja osoba koje dolaze iz sedam država - Njemačke, Lihtenšajna, Švicarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Mađarske.

- Ukidamo sve provjere vezane za koronavirus i provjere zdravstvenog stanja za ovih sedam država, kazao je Schallenberg na konferenciji za medije.
Ministar zdravstva Rudolf Anschober kazao je novinarima kako ne odbacuje mogućnost otvaranja granica i s Italijom sredinom lipnja, s obzirom na činjenicu da je stanje s koronavirusom u brojnim talijanskim regijama već sada slično onome u državama koje su susjedi Austrije.

Kako je pojasnio ministar Schallenberg, Austrija je odlučila popustiti mjere ograničenja ranije nego što je to prvotno planirala sredinom lipnja jer je željela to učiniti kada i Njemačka, koja je pak od srijede odobrila ulazak za državljane 29 europskih zemalja.

Na pitanje što je s režimom putovanja iz države poput Hrvatske i Grčke, koje su popularna odredišta Austrijanaca za odmore, šef austrijske diplomacije je najavio kako će vlada u Beču o tome odlučivati narednog tjedna.

Za sada su u tijeku pregovori s vladom u Rimu kako bi se eventualno dopustila putovanja u one talijanske regije koje se smatraju sigurnima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!