22:08 / 29.03.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Beč planira produljiti uskrsno zatvaranje do vikenda nakon blagdana

Beč

Beč

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Beč planira produljiti uskrsno zatvaranje za pet dana, do nedjelje nakon Uskrsa, rekao je u ponedjeljak austrijski ministar zdravstva dok dvije susjedne pokrajine u kojima su na snazi iste mjere još nisu odlučile hoće li ih produljiti.

Istočne pokrajine Donja Austrija, koja okružuje Beč, Gradišće, koje graniči s Mađarskom i glavni grad objavili su prošlog tjedna da se zatvaraju od četvrtka, 1. travnja do utorka, 6. travnja. To znači da će raditi samo trgovine koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, a noćni policijski sat će zamijeniti cjelodnevno ograničenje kretanja.

U tim trima saveznim pokrajinama prijavljen je velik broj slučajeva britanskog soja koronavirusa koji uzrokuje teži oblik bolesti i brže se širi.

Nakon porasta broja zaraženih na nacionalnoj razini odjeli intenzivne njege u bolnicama na istoku zemlje su gotovo popunjeni.

No stručnjaci misle da zatvaranje kraće od tjedan dana ne može donijeti značajnije rezultate niti znatnije rasteretiti bolnice.

- Drago mi je da su gradonačelnik Michael Ludwig i grad Beč odlučili produljiti mirno uskrsno vrijeme do 11. travnja, rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober u priopćenju nakon video konferencije s trojicom pokrajinskih guvernera.

Beč je jedini grad koji je i savezna pokrajina, pa je gradonačelnik ujedno i guverner.

- Zbog zabrinjavajuće situacije, i druge savezne pokrajine će morati poći za primjerom Beča, dodao je Anschober, ne rekavši o kojim je pokrajinama riječ.

Usto, svi koji odlaze iz zapadne pokrajine Tirola morat će od srijede predočiti negativan test na koronavirus zbog više od 200 tamošnjih slučajeva mutacije poznate kao E484K.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!