16:22 / 27.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Beč ublažava mjere, u Slovačkoj pada broj zaraženih

Ilustracija - u jednom od bečkih parkova

Ilustracija - u jednom od bečkih parkova

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Beč će idući tjedan oprezno ublažiti protupandemijske mjere uvedene prije mjesec dana, najavio je socijaldemokratski gradonačelnik kritizirajući istodobno planove konzervativne savezne vlade o širem nacionalnom otvaranju idućega mjeseca. Zdravstvene vlasti u susjednoj Slovačkoj odlučile su od utorka ublažiti još neke mjere ograničenja vezane uz COVID-19 jer zemlja bilježi pad broja novozaraženih.

- Situacija se poboljšava, ali i dalje je moramo uzimati vrlo ozbiljno, rekao je bečki gradonačelnik socijaldemokrat Michael Ludwig na konferenciji za novinare na kojoj je najavio da se 3. svibnja otvaraju sve vrste trgovina u glavnome gradu. 


Kritizirao je planove vlade kancelara Sebastiana Kurza o širem otvaranju. Oporbena Socijaldemokratska stranka oštro se protivi onome što nazivaju brzopletim otvaranjem koje provodi Kurzova vladajuća koalicija sa Zelenima.


- Uzimajući u obzir i sve gospodarske teškoće, meni je zdravlje ljudi na prvome mjestu, istaknuo je Ludwig.


Austria je imala tri nacionalna zatvaranja, zadnje u veljači. Beč je 1. travnja uveo novi lockdown kako bi pomogao bolnicama suočenima s rastućim brojem oboljelih, posebno od opasnije britanske varijante koronavirusa.


Broj novozaraženih u cijeloj zemlji u travnju je pao, aIi je i dalje visok s prosječnih više od 1500 dnevno oboljelih. Unatoč tomu, kancelar Sebastian Kurz prošli je tjedan najavio da će se restorani, hoteli i kazališta otvoriti 19. svibnja, iako pojedine pokrajine mogu uvesti strože mjere.


Kurz je rekao da će ublažavanje mjera dovesti do širenja infekcije, ali da će cijepljenje rizičnih skupina smanjiti hospitalizacije te da su važni i drugi faktori, poput očuvanja radnih mjesta.

Ilustracija - trgovine u Slovačkoj

Ilustracija - trgovine u Slovačkoj

Foto: Radovan Stoklasa / REUTERS

Slovačke zdravstvene vlasti odlučile su ublažiti još neke mjere ograničenja vezane uz COVID-19. Početak policijskog sata pomaknut je s 20 na 21 sat, a gledatelji će ponovo moći pratiti sportska događanja uz obavezno pridržavanje higijenskih mjera te poštivanje fizičkog razmaka. Restoranima je od ponedjeljka dozvoljeno služenje hrane i pića na otvorenom, a sve su trgovine otvorene već tjedan dana, uz određene uvjete.


Broj oboljelih na bolničkoj njezi pada, no Bratislava je ipak odlučila produljiti izvanredno stanje u zemlji uvedeno 1. listopada jer to vladi omogućuje da medicinsko osoblje premješta prema potrebi, dok su prosvjedi zabranjeni.

Prema najnovijoj odluci, izvanredno stanje ostaje na snazi do 28. svibnja.


Slovačka je nekoliko tjedana bila među zemljama u svijetu s najviše smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika.

Od početka pandemije, u Slovačkoj je od novog koronavirusa umrlo 11.572 ljudi. Ta srednjoeuropska zemlja ima 5,5 milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!