13:28 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Bekić: 'Brexit je eksperiment u koji su Britanci svojevoljno ušli'

-

-

Foto: - / -

Brexit će postati stvarnost u ožujku 2019., a što on donosi Britancima, to je velika nepoznanica, smatra Bekić jer je to presedan, to se nikada ranije nije dogodilo.
Ukoliko se predomisle oko Brexita, Britancima su vrata u Europskoj uniji i dalje otvorena. Poruka je to sve glasnijim zagovornicima novog referenduma kojim bi se glasači izjasnili o tomu hoće li napustiti Europsku uniju pošto budu poznati uvjeti odlaska i odnosi između Velike Britanije i zemalja ovoga ekonomskog bloka u budućnosti.

Sudeći prema posljednjem istraživanju, do drugog referenduma treba doći. Njih 58% podržalo bi raspisivanje novog referenduma o izlasku ili ostanku u EU, a da se taj referendum i dogodi 51% bi glasalo za ostanak u EU. O tome je u Studiju 4 govorio Janko Bekić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Kako se na referendumu 2016. većina birača s 51,9% izjasnila da je za izlazak iz EU-a, po novim bi anketama većina birača bi bila sklona novom referendumu. Bekić kaže da ako isključimo neodlučne birače kojih je 19%, ispada da većina želi opet glasati, no ako uključimo neodlučne, onda situacija nije tako jasna i nitko nema preko 50%. Smatra da mala prednost u korist ostanka u EU-u ne govori puno, ništa spektakularno se nije dogodilo u 2 godine, osim što se društvo dodatno polariziralo - stariji birači su još više za izlazak, a mlađi još više za ostanak.

Kako vođe laburista i liberala snažno zagovaraju novi referendum, Bekić kaže da su konzervativni birači Therese May još jasniji za izlazak iz EU-a, malo je nejasno da li je ona za 'tvrdi' ili 'mekani' Brexit. Pojasnio je da je 'tvrdi' Brexit nije samo izlazak iz EU-a nego i iz unutarnjeg tržišta, dok je 'mekani' Brexit izlazak iz EU-a, ali ostanak u zajedničkom tržištu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i šef EK-a Jean Claude Juncker ostavljaju Londonu otvorena vrata, što govori da su spremni Britancima ponuditi da glasuju na ponovljenim referendumima dok god ne izlgasaju po njima jedino ispravno rješenje, a to je ostanak u EU-u. Bekić smatra da je to licemjeran stav jer im direktna demokracija odgovara ako mogu od nje profitirati. Brexit će postati stvarnost u ožujku 2019., a što on donosi Britancima, to je velika nepoznanica, smatra Bekić jer je to presedan, to se nikada ranije nije dogodilo. Kaže da je to eksperiment u koji su Britanci svojevoljno ušli.

May je uvijek govorila da se Britanci nisu dobro osjećali u EU-u, Bekić kaže da je riječ o dugoj priči - Britanci imaju kolektivno povijesno sjećanje koje ih razdvaja od ostatka Europe, ne ujedinjuje ih. Dodao je da oni sebe vide kao otočane, a nas kao kontinentalce i veću srodnost osječaju sa prekooceanskim zemljama i to je njihov identitet. S druge strane, imaju i konkretne životne situacije - imaju osjećaj da je država u potpunosti izgubila kontrolu nad useljavanjem i tu  su im problematične 2 skupine - istočni Europljani za koje smatraju da im oduzimaju radna mjesta te muslimanski migranti - za njih smatraju da ugoržavaju kršćanski identitet zemlje, rekao je Bekić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!