08:19 / 25.04.2020.

Autor: HINA/HRT

Belgija kreće s popuštanjem mjera 4. svibnja

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Belgija će 4. svibnja početi postupno ublažavati mjere u borbi protiv koronavirusa, objavila je vlada te zemlje, jedne od najviše pogođenih covidom-19.
Belgija će 4. svibnja početi postupno ublažavati mjere u borbi protiv koronavirusa, objavila je vlada te zemlje, jedne od najviše pogođenih covidom-19.

Ograničenja u zemlji trenutno dopuštaju rad trgovina hranom, kućnim potrepštinama i vrtnih centara, a većina građana mora raditi od kuće.

- Vrijeme je za pogled u budućnost", rekla je premijerka Sophie Wilmes na konferenciji za medije, nakon sedam sati rasprava.

- No, covid-19 nije nestao, virus je i dalje s nama i opasan za populaciju. Nužno je da se sigurnosne mjere poštuju u periodu popuštanja mjera.

Wilmes kaže da će Belgija dnevno trebati provoditi od 25.000 do 35.000 testova kako bi izašla iz karantene, a kontakte zaraženih pratit će novi tim od 2.000 ljudi.

Većina tvrtki ponovno će se otvoriti 4. svibnja. Građani će se na otvorenom moći vidjeti s dvoje ljudi koji ne žive s njima i pritom držati distancu.

Odrasli i djeca do 12 godina morat će nositi maske u javnom prijevozu pa će se otvoriti i prodavaonice tkaninom.

Tjedan dana kasnije dozvolit će se otvaranje svih trgovina pod strogim uvjetima socijalne distance.

U sljedećoj fazi od 18. svibnja, škole će otvoriti vrata nekim učenicima, ali će ih u razredu moći biti najviše 10. Građani će moći organizirati manja okupljanja kod kuće, posjećivati muzeje i odlaziti frizeru.
Kafići, restorani i neke turističke atrakcije neće se otvoriti prije 8. lipnja. Putovanja u inozemstvo na više od jednog dana također neće biti dozvoljena prije tog datuma.

Belgijsko postupno ublažavanje mjera ograničenja djelomično oslikava aktivnosti njezinih susjeda.

Nizozemska očekuje otvaranje osnovnih škola 11. svibnja. Njemačka je dozvolila otvaranje manjih trgovina, a učenici će u škole krenuti 4. svibnja. U Francuskoj će karantena potrajati do 11. svibnja.

U Belgiji ima populaciju od 11,5 milijuna ljudi. U toj je zemlji 44.293 zaraženih, a 6.679 umrlih. Više od pola smrtnih slučajeva dogodilo se u domovima za starije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!