Belgija ponovno pokreće dva nuklearna reaktora

29.06.2023.

20:57

Autor: Hina/HRT/A.S.

Belgija ponovo pokreće dva nuklearna reaktora

Belgija ponovo pokreće dva nuklearna reaktora

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Belgijska vlada i francuska energetska tvrtka Engie postigle su dogovor o ponovnom pokretanju dva nuklearna reaktora kako bi pojačale opskrbu strujom, izvijestila je novinska agencija Belga.

Reaktori Tihange 3 i Doel 4 trebali bi početi proizvoditi struju najkasnije u studenom 2026., s obzirom na nužne izmjene propisa, i ostati u pogonu minimalno 10 godina, a belgijska država i francuska tvrtka ravnopravno će dijeliti vlasništvo. 

Za buduće troškove obrade i odlaganja nuklearnog otpada iz svih nuklearki francuske kompanije u Belgiji izdvojeno je 15 milijardi eura, navodi belgijska agencija.

Belgijska vlada odlučila je produljiti rad dva reaktora za 10 godina još lani, a prvi konkretni dogovor s Engiejem postignut je početkom ove godine, prema kojem francuska tvrtka mora uložiti maksimalne napore kako bi počeli proizvoditi struju najkasnije u zimu 2026/2027.


Proizvodnja jeftine električne energije

Sporazumom je ojačana opskrba električnom energijom, smanjena je energetska ovisnost i zajamčena proizvodnja jeftine električne energije s niskim udjelom ugljika, rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Belgija je 2003. odlučila postupno ukinuti proizvodnju struje u nuklearkama do 2025., no rasprava se otegnula na više godina.

Reaktori Tihange 3 i Doel 4 izgrađeni su 1985. i 'najmlađi' su od ukupno sedam reaktora u Belgiji. Dva su već isključena iz mreže, a postupak gašenja još tri trebao bi početi do 2025. godine, navodi agencija dpa.

U anketi provedenoj početkom godine 70 posto građana podržalo je taj plan, a gotovo 60 posto podržalo bi i ulaganja u nove nuklearne elektrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!