Belgija traži da se na razini EU-a obuzdaju cijene energije

28.08.2022.

12:45

Autor: Hina/HRT

Rastu cijene struje i plina

Rastu cijene struje i plina

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Belgijski premijer Alexander De Croo najavio je da će tražiti da se na razini EU-a obuzda rast cijena struje i plina, koje u cijeloj Europi dostižu dosad nezamislive razine.

- Bio sam jedan od prvih koji su rekli da ne možemo nastaviti rješavati problem cijena smanjivanjem poreza, nego da ih treba blokirati. To se može učiniti samo zajedno s ostalim europskim zemljama, izjavio je u nedjelju premijer De Croo čiju izjavu prenose belgijski mediji.

On je najavio da će sljedećih nekoliko tjedana o tome razgovarati s čelnicima ostalih država EU-a, istaknuvši da će Belgija sama nešto poduzeti ako to ne bude moguće na europskoj razini. Pritom dodaje da bi mjere na nacionalnoj razini bile manje učinkovite od europskog rješenja.

Premijer De Croo ne isključuje mogućnost da se zahvati u goleme profite koje ostvaruju energetska poduzeća.

- Naše tvrtke i mi kao građani plaćamo vrlo visoke cijene. Naravno da je neprihvatljivo da postoje poduzeća koja iz toga ubiru goleme profite. Svatko mora snositi svoj dio tereta u ovim teškim vremenima, rekao je De Croo.

Češko predsjedništvo Vijećem EU-a najavilo je u petak da će uskoro sazvati izvanredni sastanak ministara zaduženih za energetiku kako bi razgovarali o hitnim mjerama koje se mogu poduzeti u suočavanju s velikim rastom cijena energije.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela u petak je preko Twittera najavio takav sastanak što je moguće prije.

"Mi smo u energetskom ratu s Rusijom i to je štetno za cijelu Europsku uniju."

U petak su Njemačka i Francuska najavile da će veleprodajne cijene električne energije sljedeće godine biti deset i više puta skuplje nego prošle godine. U Njemačkoj su cijene dosegnule 850 eura za megavatsat, a u Francuskoj više od tisuću eura. Prošle godine u obje zemlje cijena je bila 85 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!