Belgija za 10 godina produljuje rad nuklearki

09.01.2023.

22:43

Autor: M.M./Hina/HRT

Belgija za 10 godina produljuje rad nuklearki

Belgija za 10 godina produljuje rad nuklearki

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Belgija je postigla dogovor s francuskom energetskom tvrtkom Engie o produljenju vijeka trajanja dvaju nuklearnih reaktora za 10 godina, rekao je premijer u ponedjeljak, čime je zbog rata u Ukrajini poništen raniji plan o napuštanju nuklearne energije do 2025.

Riječ je o dvama od sedam nuklearnih reaktora koji su u Belgiji u funkciji.

Dvije strane su mjesecima teško pregovarale o uvjetima tog produljenja o kojemu je Belgija odlučila u ožujku 2022. kako bi zajamčila svoju opskrbu energijom nakon 2025. u prilikama nesigurnosti zbog rata u Ukrajini.

Belgija i energetska tvrtka Engie su se već bile dogovorile o osnivanju zajedničke kompanije s udjelima 50:50 posto kako bi upravljale dvama reaktorima produljenog radnog vijeka, na temelju predugovora objavljenog u srpnju.

Belgijska vlada je 18. ožujka objavila svoju odluku o desetogodišnjoj odgodi potpunog napuštanja nuklearne energije, ranije predviđenog u 2025. Sedam reaktora trebali su postupno prestati raditi između kraja 2022. i 2025., a jedan je već isključen krajem rujna.

Vlada je rekla da želi "potpisati cjelovite ugovore idućih mjeseci".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!