Ekološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu

18.09.2023.

12:14

Autor: A.D./HRT/Hina

Ekološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu

Ekološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Brojnim blokadama prometnica u Berlinu ekološki pokret Posljednja generacija u ponedjeljak je započeo najavljeni "akcijski tjedan" s pojačanim udarima na promet u njemačkoj metropoli.

"Policija je u toku jutra zabilježila više od 20 blokada vitalnih prometnica u gradu i na prilazima gradu, a više blokada je unaprijed spriječeno", poručila je policija preko društvenih mreža.


Aktivisti "Posljednje generacije", od kojih su mnogi posljednjih dana posebno za ove akcije pristigli i iz ostalih dijelova Njemačke, prometnice su blokirali do sada primjenjivanom metodom lijepljenja specijalnim ljepilom za asfalt.


Prilikom uklanjanja prosvjednika s prometnica je na nekim mjestima došlo do oštećenja kolnika, a policija govori o novim mješavinama specijalnog ljepila zbog kojeg je još teže odvojiti prosvjednike s asfalta.

Mnogi vozači su glasnim trubljenjem prosvjedovali protiv blokade i stvaranja dugih zastoja zbog čega su mnogi zakasnili na posao. Na nekoliko mjesta vozači su fizički napali prosvjednike, a jedan vozač je prosvjednike napao obrambenim papar-sprejom. Policija je protiv napadača podnijela kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesnih ozljeda te je upozorila građane da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.


"Mi imamo potpuno razumijevanje za to ako su vozači iritirani prosvjedima ali apeliramo na građane da ne čine ništa na svoju ruku i da ne posežu za silom", priopćila je policija.

Galerija
Ekološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu, Foto: Fabrizio Bensch/Reuters
Ekološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu, Foto: Fabrizio Bensch/ReutersEkološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu, Foto: Fabrizio Bensch/ReutersEkološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu, Foto: Fabrizio Bensch/ReutersEkološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu, Foto: Fabrizio Bensch/ReutersEkološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu, Foto: Fabrizio Bensch/ReutersEkološki aktivisti iznova blokirali promet u Berlinu, Foto: Fabrizio Bensch/Reuters

Agencije istodobno javljaju i o tome da neki prolaznici hvale akcije "Posljednje generacije" i da prosvjednicima ostavljaju bukete cvijeća.


"Posljednja generacija" je najavila intenziviranje akcija u ovom tjednu, a "akcijski tjedan" je pokrenut u nedjelju kada su aktivisti bojom poprskali Brandenburška vrata, zaštitni znak Berlina.


Prema ispitivanjima javnog mnijenja velika većina građana ne podržava akcije "Posljednje generacije" i smatra da akcije više štete nego koriste borbi protiv klimatskih promjena.


"Posljednja generacija" od njemačke vlade traži ubrzavanja aktivnosti za zaustavljanje klimatskih promjena, između ostalog i uvođenjem općeg ograničenja brzine na autocestama i još jačim subvencioniranjem javnog prijevoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!