Berlin nezadovoljan odlukom Kijeva da ne primi njemačkog predsjednika

13.04.2022.

11:35

Autor: T.D./HRT/Hina

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier

Foto: LEHTIKUVA / REUTERS

Njemački politički vrh je u srijedu s čuđenjem i nerazumijevanjem reagirao na odbijanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da u posjet primi njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera.

Njemački predsjednik se jasno i definitivno postavio na stranu Ukrajine.

- Njemačka je spadala i još uvijek se nalazi među najodlučnijim podržavateljima Ukrajine i ta činjenica je tijesno povezana i s dugogodišnjim aktivnostima njemačkog predsjednika, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Vanjskopolitički glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Nils Schmid izrazio je nezadovoljstvo odlukom Kijeva.

- To je više nego neprimjereno: mi smo prijateljske zemlje i posjet njemačkog predsjednika zajedno s ostalim predsjednicama je trebao biti pozitivan signal, rekao je Schmid i dodao kako odluka Kijeva u Njemačkoj "nailazi na potpuno nerazumijevanje".

Steinmeier je zajedno s predsjednicima Poljske, Estonije, Litve i Latvije trebao posjetiti Kijev no ukrajinska vlada je odbacila namjeru Steinmeiera te umjesto toga izričito pozvala njemačkog kancelara Olafa Scholza s kojim bi se konkretno razgovaralo o daljnjoj, prije svega vojnoj, pomoći Njemačke Ukrajini.

- Ovako suprotstavljati njemačkog kancelara i njemačkog predsjednika to je u potpunosti neprimjereno, rekao je Schmid i dodao kako "ne vidi razloga" da Scholz "samo tako" otputuje u Kijev.

Potpredsjednik Bundestaga i čelnik vladine Liberalno-demokratske stranke (FDP) Wolfgang Kubicki se također izjasnio protiv Scholzovog odlaska u Kijev nakon proglašavanja Steinmeiera nepoželjnim gostom.

- Meni je potpuno nezamislivo da kancelar jedne vlade u kojoj se nalazi i FDP odlazi u neku zemlju koja je najvišeg političkog predstavnika naše zemlje proglasila nepoželjnom osobom, rekao je Kubicki.

Reakciju Kijeva je žestoko kritizirao i najveći oporbeni zastupnički klub Unije CDU/CSU.

Vanjskopolitički glasnogovornik Unijinog zastupničkog kluba Juergen Hard je rekao kako se radi o "teškom teretu po odnose Njemačke i Ukrajine". On je od njemačkog kancelara zatražio da još danas telefonira s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim.

Ukrajina je u nekoliko navrata Steinmeiera optuživala da je kao nekadašnji ministar vanjskih poslova i jedan od čelnika SPD-a zaslužan za popustljivu i preblagu politiku Berlina naspram Moskve.

Steinmeier je prije nekoliko dana priznao da je u izgradnji odnosa Njemačke i Rusije "u prošlosti počinio greške" te se za to i ispričao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!