Berlin zabranio rad islamističkoj organizaciji Jamaatu Berlin

25.02.2021.

17:16

Autor: T.V./Hina

Berlin

Berlin

Foto: - / Pixabay

Grad Berlin u četvrtak je zabranio rad islamističke skupine Jamaatu Berlin nakon čega su pretražene  prostorije te organizacije na području saveznih pokrajina Berlin i Brandenburg.

Današnjom odlukom organizaciji Jamaatu Berlin, koja se nekad zvala Tauhid Berlin, zabranjena je svaka aktivnost, priopćio je berlinski senat za unutarnje poslove.

Istodobno je zaplijenjena imovina zabranjene organizacije a racija, u kojoj je sudjelovalo oko 850 policajaca, poslužila je među ostalim i za osiguranje dokaznog materijala.

Prema objašnjenju berlinskog senata za unutarnje poslove, organizacija Jamaatu djelovala je protiv ustavnog poretka SR Njemačke i protiv mira među narodima.

- Organizacija je podržavala oružani džihad i atentate uperene protiv civila te je propagirala kult mučenika što je povećavalo spremnost na samoubilačke napade među sljedbenicima, stoji u priopćenju.

Jamaatu je isto tako aktivno pomagao aktivnosti tzv. Islamske države te se u više navrata zauzimao za ubijanje Židova.

- Jamaatu Berlin jedna je vrlo mlada i vrlo radikalna džihadistička organizacija, priopćio je berlinski senator za unutarnje poslove Andreas Geisel. Dodao je da je zabrana jasan signal i ostalim vjerskim fanaticima.

Uzor danas zabranjenoj organizaciji bila je još 2017. zabranjena skupina Fussilet 33 u kojoj je djelovao i Anis Amri, atentator na božićnom sajmu u Berlinu 2016.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!