16:07 / 02.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Bidenova pobjeda prigoda za novo transatlantsko partnerstvo

Foto: REUTERS/Johanna Geron/Pool

Foto: REUTERS/Johanna Geron/Pool

Foto: - / REUTERS

Pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, samopouzdanija i sposobnija EU te nova geopolitička i ekonomska stvarnost predstavljaju jedinstvenu prigodu za novo transatlantsko partnerstvo, izjavio je Borrell.
Pobjeda Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, samopouzdanija i sposobnija EU te nova geopolitička i ekonomska stvarnost predstavljaju jedinstvenu prigodu za novo transatlantsko partnerstvo, izjavio je u srijedu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu poliitku Josep Borrell. - Našim konkretnim prijedlozima za suradnju s budućom Bidenom administracijom šaljemo snažnu poruku našim američkim prijateljima i saveznicima. Gledajmo prema naprijed, ne unatrag. Oživimo naše odnose, izgradimo partnerstvo koje donosi prosperitet, stabilnost, mir i sigurnost za građane na našim kontinentima i diljem svijeta, rekao je Borrell, predstavljajući dokument pod nazivom "Nova transatlantska agenda za globalnu promjenu", koji je Komisija u srijedu usvojila.

- Poduzimamo inicijativu za dizajniranje nove transatlantske agende koja će odgovarati današnjem globalnom krajoliku. Transatlantski savez temelji se na zajedničkim vrijednostima i povijesti, ali također i na interesima: izgradnja jačeg, mirnijeg i prosperitetnijeg svijeta. Kad je transatlantsko partnerstvo jako, EU i SAD su jači. Vrijeme je da se ponovno povežemo novom agendom za transatlantsku i globalnu suradnju današnjeg svijeta, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Komisija predlaže da se novo transatlantsko partnerstvo gradi u četiri područja: suradnji u području zdravstva, borbi protiv pandemije koronavirusa i ekonomskim i socijalnim odgovorima na tu pandemiju; zaštiti klime i očuvanju i bioraznolikosti;  suradnji na području tehnologije, trgovine i zajedničkih standarda te jačanju mira, demokracije i prosperiteta u svijetu.

Borrell je rekao da EU želi pregovorima s novom američkom administracijom riješiti sporna pitanja u međusobnoj trgovini, poput američkih carina na europski alumunij i čelik.

- Već su uspostavljeni neformalni kontakti s Bidenovim timom, a formalni će uslijediti nakon što novi predsjednik preuzme dužnost, rekao je Borrell.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!