13:29 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Bild tvrdi: Demokršćani i SPD riješili važno sporno pitanje

Ilustracija (foto: Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL)

Ilustracija (foto: Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

SPD odustao od zahtjeva da se ukine opća zabrana dovođenja članova obitelji izbjeglica?
Demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) postigle su dogovor o spajanju izbjegličkih obitelji koje nemaju trajno boravište, objavio je u srijedu dnevnik Bild. Vijest međutim nije službeno potvrđena.

Pozivajući se na koalicijske krugove Bild piše da je SPD odustao od zahtjeva da se ukine opća zabrana dovođenja članova obitelji izbjeglica koje u Njemačkoj borave na određeno vrijeme. Zauzvrat bi spajanje obitelji bilo moguće ondje gdje se dovođenje članova obitelji smatra nužnim. Takvi su, primjerice,  slučajevi maloljetnih izbjeglica koji su bez pratnje došli u Njemačku, a sada žele da im se pridruži obitelj.

SPD-ov političar Burkhard Lischka, koji je u pregovorima zadužen za unutarnjopolitička pitanja, za dnevnik Mitteldeutsche Zeitung ustvrdio je da bi se moglo raditi o 40.000 osoba koje bi na taj način mogle dobiti privremenu boravišnu vizu.

Ovo se pitanje inače smatra jednim od najspornijih u pregovorima o sastavljanju koalicijske vlade. Predstavnici Unije i SPD-a najavili su da bi razgovori na kojima bi se trebalo ustvrditi postoje li zajednički temelji za formiranje nove vlade, a riječ je o nastavku tzv. velike koalicije, trebali biti završeni do četvrtka navečer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!