13:47 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Biljana Borzan nominirana za "EU Oscara"

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Borzan je ušla u top tri kandidata za nagradu za područje ženskih prava i ravnopravnost spolova.
Biljana Borzan je jedina hrvatska zastupnica koja se našla u najužem izboru za prestižnu nagradu MEP Award, popularno zvanu 'EU Oscar', a koja se dodjeljuje najboljim zastupnicima u Europskom parlamentu u određenim kategorijama. Objavio je to danas Parliament Magazine.

Borzan je ušla u top tri kandidata za nagradu za područje ženskih prava i ravnopravnost spolova. „Zastupnica Borzan snažno i uspješno brani ženska prava i ravnopravnost spolova u Hrvatskoj, jugoistočnoj Europi i na razini EU. Kao liječnica, stručna je i neumorna zagovarateljica prava na seksualno i reproduktivno zdravlje žena", stoji u predstavljanju nominacije Parliament Magazinea. Dodaju se i njezina postignućima u radu Odbora za ravnopravnost spolova.

Borzan je bila izvjestiteljica za sigurnost i zaštitu na radu te za Europsku strategiju za osobe s invaliditetom. Prednjači u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Inzistira na ratifikaciji Istanbulske konvencije. Borzan je izvjestiteljica i za Europska sredstva za ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Kao posebno postignuće navodi se i rad zastupnice Borzan s trećim zemljama. Borzan je bila Izvjestiteljica za godišnje izvješće o demokraciji i ljudskim pravima u svijetu, te je nedavno u Odboru za ravnopravnost spolova osigurala podršku za novo izvješće o ženskim pravima u zemljama zapadnog Blakana.

Odluku o plasmanu donio je žiri Parliament Magazinea, a Borzan je nominiralo čak 29 organizacija za ženska prava i rodnu ravnopravnost, prvenstveno iz Hrvatske, ali iz susjednih zemalja, te europskih organizacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!