12:55 / 30.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Bivša djelatnica nacističkog koncentracijskog logora Stutthof pobjegla uoči suđenja

Bivša djelatnica nacističkog koncentracijskog logora pobjegla uoči suđenja

Bivša djelatnica nacističkog koncentracijskog logora pobjegla uoči suđenja

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Suđenje 96-godišnjoj Irmgard Furchner zbog sudjelovanja u ubojstvu zatočenika koncentracijskog logora Stutthof tijekom Drugog svjetskog rata odgođeno je jer se optužena nalazi u bijegu, priopćio je sud u Itzehoeu pored Hamburga.


- Pokrajinski sud je izdao nalog za uhićenjem, rekao je sudac Dominik Gross.

Prema informacijama suda, optužena, koja živi u staračkom domu na periferiji Hamburga, jutros je uzela taxi koji ju je odvezao do prve stanice hamburške podzemne željeznice. Gdje se trenutno nalazi, nije poznato.

Danas, prvog dana suđenja je trebala biti pročitana optužnica i utvrđena uračunljivost optužene.

Devedesetšestogodišnja Irmgard Furchner optužena je da je kao stenografkinja u logoru Stutthof pored Gdanjska između 1943. i 1945. pružila pomoć u ubojstvu najmanje 11.000 logoraša.

- Optužena je pružala sustavnu pomoć vodstvu logora pri ubijanju zatočenika, stoji u optužnici.

U logoru Stutthof je, po podacima Središnjeg ureda za utvrđivanje žrtava nacionalsocijalizma, život izgubilo ukupno preko 65.000 osoba, mahom Židova iz istočne Europe. Logor je bio poznat po tomu da, za razliku od ostalih nacističkih logora, zatočenici nisu bili ubijani u plinskim komorama, nego ih je većina umrla zbog iscrpljenosti i gladi.

Međunarodni Auschwitz odbor je izrazio ogorčenje nepojavljivanjem optužene pred sudom.

- Time je iskazan nevjerojatan prezir ne samo prema pravnoj državi nego i prema preživjelima holokausta, stoji u priopćenju odbora.

Suđenje bi zbog velikog zanimanja medija trebalo biti održano u jednoj industrijskoj hali na periferiji Hamburga. Radi se o vjerojatno jednom od posljednjih suđenja takve vrste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!