11:30 / 25.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Bivša kancelarka Angela Merkel oštro osudila ruski napad na Ukrajinu

Angela Merkel

Angela Merkel

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u petak osudila ruski napad na Ukrajinu i dala punu podršku aktualnom kancelaru Olafu Scholzu u njegovim nastojanjima da zaustavi akciju Vladimira Putina.

Ovaj agresivni rat Rusije predstavlja duboku prekretnicu u povijesti Europe nakon Drugog svjetskog rata. Za ovu eklatantnu povredu međunarodnog prava nema nikakvog opravdanja i ja je najoštrije osuđujem, rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Ona je rekla da u ovom trenutku suosjeća s ukrajinskim narodom i njegovim vodstvom.

Moje misli i solidarnost u ovom groznim trenucima su s ukrajinskim narodom i vladom predsjednika Volodimira Zelenskog, rekla je bivša kancelarka.

Ona je izrazila punu podršku naporima vlade njezinog nasljednika Olafa Scholza (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) da zajednički s Europskom unijom, SAD-om, partnerima u grupi G7 i NATO-u pruže otpor napadu predsjednika Putina.

Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja, rekla je Merkel. Ona je dodala kako ovaj put, za razliku od 2014. kada je, u vrijeme dok je ona bila kancelarka, Putin okupirao Krim, ovaj napad pogađa cijelu Ukrajinu.

Angela Merkel se u prošlosti zauzimala za održavanje dijaloga s Moskvom te je isto tako podržavala gospodarski projekt plinovoda Sjeverni tok 2.

Od odlaska u mirovinu početkom prosinca Angela Merkel izbjegava izjašnjavati se o aktualnim temama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!