Bivši austrijski vicekancelar u ponovljenom procesu oslobođen krivnje

10.01.2023.

17:39

Autor: Hina/HRT/A.S.

Bivši austrijski vicekancelar oslobođen krivnje

Bivši austrijski vicekancelar oslobođen krivnje

Foto: EXPA / Pixsell

Bivši austrijski vicekancelar i šef Austrijske slobodnjačke stranke (FPÖ) Hans-Christian Strache je u ponovljenom procesu oslobođen optužbe za korupciju i zloupotrebu položaja.

Hans-Christian Strache je oslobođen optužbi zbog pomanjkanja dokaza, priopćio je pokrajinski sud u Beču.

Strache je u kolovozu 2021. osuđen na 15 mjeseci uvjetne zatvorske kazne zbog optužbi da je kao vicekancelar utjecao na promjenu zakona u korist vlasnika jedne privatne klinike. Vlasnik klinike je zauzvrat donirao 12.000 eura u korist FPÖ-a, na čijem čelu se Strache nalazio u tom trenutku.

Isti sud je godinu dana poslije poništio presudu uz obrazloženje da u prvom procesu nisu u obzir uzeti olakšavajući dokazi.

U ponovljenom procesu, koji je u utorak završio oslobađajućom presudom, navodi se da je tako završio zbog toga što odvjetništvo nije pronašlo dovoljno dokaza za korupcijske radnje bivšeg vicekancelara.

Proces iz kolovoza 2021. je prvi koji je slijedio nakon istraga koje su pokrenute u jeku tzv. skandala Ibiza, kada je Strache, u svibnju 2019., tajno snimljen u pokušaju da navodnom ruskom oligarhu osigura državne poslove u zamjenu za potporu tijekom predizborne kampanje.


Taj skandal je izazvao raspad tadašnje demokršćansko-liberalne koalicije na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!