09:03 / 19.03.2022.

Autor: HRT/Hina/DPA

Bivši bugarski premijer Borisov pušten iz pritvora

Bojko Borisov

Bojko Borisov

Foto: Izvor: / Shutterstock

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov pušten je na slobodu u petak navečer nakon što je u dan ranije pritvoren pod sumnjom za iznudu, a ne za zlouporabu sredstava Europske unije kao što je ranije objavljeno, rekli su tužitelji u Sofiji. Poručili su to nekoliko sati prije nego što je Borisov pušten iz pritvora, gdje je proveo manje od 24 sata, javljaju mediji.

- Nema optužbi, ništa, rekao je Borisov prema izvješću bugarskog televizijskog kanala bTV.

Bivši ministar financija Vladislav Goranov i medijska savjetnica bivšeg premijera Sevdalina Arnaudova su također pušteni na slobodu.

Tužitelji su također rekli kako je njihova istraga pokazala da Ured europskog javnog tužitelja nije uključen u slučaj, čime su porekli informacije ministarstva unutarnjih poslova objavljene u četvrtak. Informacije su sada uklonjene s internetskih stranica ministarstva.

Zasad nisu podignute optužnice ni protiv jednog od troje oslobođenih pritvorenika jer tužiteljstvo smatra da nema dovoljno dokaza.

- Eventualno podizanje optužnice bilo bi kršenje zakona u ovom trenutku, objasnila je glasnogovornica Desislava Petrova i dodala da bi se to moglo promijeniti ako se prikupi još dokaza.

Borisov je bio na vlasti kao premijer i predsjednik konzervativne stranke GERB-a u tri mandata od 2009. do prošle godine.

Aktualni premijer Kiril Petkov u petak je rekao da su ga istražna tijela ispitivala o slučaju bivšeg premijera. Ministar financija Asen Vasilev je pritvaranje Borisova pripisao informacijama bugarskog kockarskog magnata koji u izgnanstvu živi u Dubaiju, a u Bugarskoj ga čeka više optužnica. Taj je poduzetnik optužio Borisova i Goranova za iznudu.

Europska javna tužiteljica Laura Kövesi posjetila je Sofiju u srijedu i četvrtak. Tijekom posjeta, rekla je da postoje dokazi o 120 slučajeva zloupotrebe sredstava Europske unije u Bugarskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!