20:53 / 03.08.2020.

Autor: B.A./Hina

Bivši kralj Juan Carlos napušta Španjolsku

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Juan Carlos posljednjih tjedana osumnjičen je za korupciju zbog čega je na Vrhovnom sudu o njemu pokrenuta istraga.
Bivši španjolski kralj Juan Carlos, posljednjih tjedana osumnjičen za korupciju zbog čega je na Vrhovnom sudu o njemu pokrenuta istraga, odlučio je napustiti zemlju, objavio je u pismu upućenom sinu kralju Filipu VI., prenosi u ponedjeljak Kraljevska palača.

- U želji da najbolje služim Španjolcima, njihovim institucijama i tebi kao kralju, informiram te da sam odlučio u ovom razdoblju otputovati izvan Španjolske, napisao je bivši kralj, prenosi se u priopćenju Kraljevske palače, a njegov sin, kralj Filip, pozdravio je tu odluku.

Početkom lipnja je španjolski Vrhovni sud najavio otvaranje istrage da bi se utvrdilo je li Juan Carlos kazneno odgovoran za korupcijsku aferu kada je Saudijska Arabije povjerila jednom španjolskom konzorciju gradnju brzog vlaka u Meki. Istraga je pokrenuta nakon što je švicarski list la Tribune de Geneve objavio kako je kralj dobio 100 milijuna dolara od pokojnog saudijskog kralja.

Preko svog odvjetnika Juan Carlos (82) odbio je komentirati optužbe.

- To je odluka koju sam donio teška srca, ali s vedrinom, napisao je bivši kralj u pismu.

- Prije godinu dana sam izrazio želju da napustim institucionalne aktivnosti, podsjetio je i rekao da je "uvijek želio samo najbolje za Španjolsku i za krunu".

Dodao je da "suočen s javnim posljedicama nekih prošlih događaja iz njegovog privatnog života, naglašava da je potpuno na raspolaganju sinu kako bi mu olakšao obavljanje funkcija".

Kraljevska palača je na svojoj internet stranici, gdje je objavljeno službeno pismo, naglasila da kralj ističe "povijesnu važnost vladavine svog oca u službi Španjolskoj i demokraciji" i potvrđuje načela i vrijednosti na kojima se temelji Ustav i španjolski pravi poredak.

Felipe VI. je krajem ožujka objavio da se odriče očeva nasljedstva i da mu ukida godišnju rentu od gotovo 200.000 eura državnog novca koja mu se dotad isplaćivala.

Španjolski monarsi imaju imunitet tijekom vladavine, no Juan Carlos je abdicirao 2014. te potencijalno ostao otvorena meta mogućih tužbi za razdoblje poslije abdikacije.

Juan Carlos došao je na tron 1975. nakon smrti diktatora, generala Francisca Franca i uživao veliko poštovanje zbog svoje uloge u transformaciji Španjolske od diktature do demokracije.

No njegova je popularnost posljednjih godina znatno opala zbog serije skandala koji su ga prisilili da odstupi s prijestolja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!