17:13 / 17.08.2020.

Autor: T.V./Hina

Bivši španjolski kralj je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Foto: REUTERS/Francois Lenoir//File Photo

Foto: REUTERS/Francois Lenoir//File Photo

Foto: - / REUTERS

Bivši kralj Juan Carlos, koji je početkom kolovoza napustio Španjolsku dok ga se sumnjiči za malverzacije, boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Bivši kralj Juan Carlos, koji je početkom kolovoza napustio Španjolsku dok ga se sumnjiči za malverzacije, boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćila je u ponedjeljak španjolska Kraljevska kuća i tako prekinula nagađanja o mjestu njegova boravka.

Bivši kralj kojemu su 82 godine, doputovao je u UAE 3. kolovoza i otad je ondje, rekao je glasnogovornik Kraljevske kuće, ne iznoseći druge pojedinosti.

Bivši monarh je 3. kolovoza obznanio da odlazi iz zemlje kako bi sinu Filipu V. "olakšao obavljanje" dužnosti, dok švicarsko i španjolsko pravosuđe češljaju njegove bankovne račune. Juan Carlos je preko odvjetnika poručio da će biti na raspolaganju pravosuđu bude li potrebno.

Zasad nije pokrenuta istraga protiv Juana Carlosa, ali su optužbe njegove bivše ljubavnice Corinne Larsen, o kojima su pisali mediji, potaknule znatiželju državnog odvjetnika u Ženevi u vezi s njegovim bogatstvom koje je navodno sakrio na tajnim bankovnim računima u Švicarskoj.

Bivši monarh koji je u prijateljskim vezama s monarhijama u Perzijskom zaljevu, 2008. je navodno primio 100 milijuna dolara od Saudijske Arabije.

Tužitelji španjolskog Vrhovnog suda, koji jedini može suditi bivšem monarhu, pokušavaju doznati je li kod sklapanja ugovora o izgradnji super brzog vlaka u Saudijskoj Arabiji isplaćena nezakonita provizija i je li ona isplaćena kralju Juanu Carlosu, kao što tvrdi Corinna Larsen.

Zaredali su novinski napisi u kojima su se iznosile povjerljive informacije o istrazi, pojačavajući pritisak na Kraljevsku kuću koja je preporučila kralju odlazak u inozemstvo, uz pristanak vlade.

Njegov odlazak u egzil nije u Španjolskoj bio dobro prihvaćen. Po anketi koju je u nedjelju objavio ABC, list sklon kraljevskoj obitelji, 56 posto uzorka od 802 ispitanika ne odobravaju njegov odlazak. 61 posto ispitanika misli da time šteti svom sinu. Stranke sklone monarhiji, među njima i radikalno lijevi Podemos koji sudjeluje u vladi, osudile su njegov "bijeg".

Nakon odlaska Juana Carlosa iz zemlje, mnogo se nagađalo o mjestu njegova boravka, ali je španjolski list ABC 7. kolovoza objavio da je u Abu Dhabiju, glavnom gradu UAE-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!